Članak

Veselinović: Privremeno boravište

1. Aprila 2009.23:38
Svjedok Odbrane tvrdi da je Sportski centar, gdje su bili zatočeni mještani Hadžića, bio “privremeno boravište za njihovu razmjenu”.

Radovan Duka, svjedok Odbrane na suđenju za zločine u Hadžićima, tvrdi da su u prostorijama Sportskog centra bili civili koji su čekali razmjenu, odnosno da to nisu bili “pravi zatvorenici, niti slobodne osobe”. Duka je rekao da je on bio stražar u Centru.

“Sportski centar je bio kao privremeno boravište za razmjenu stanovništva. Ljudi su mogli izići da donesu nešto od svoje kuće, a dolazile su im i posjete. U Sportskom centru su bili sigurniji nego kog kuće”, kazao je Duka, naglasivši da je čuo da je bio samo jedan incident, kada je jedan zatvorenik pretučen.

Tužilaštvo BiH tereti Radeta Veselinovića da je, kao bivši pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s drugima, sudjelovao u hapšenju i zatvaranju nesrpskog stanovništva u dvoranu Kulturno-sportskog i rekreacionog centra u Hadžićima, gdje su fizički zlostavljani.

Svjedok Duka je za optuženog kazao da ga je vidio “nekoliko puta u holu Sportskog centra”, ali da je siguran da on nije ulazio među zatvorenike koji su bili u sali.

“Zatvorenici su išli na dobrovoljni rad, a nikako na prisilni”, kazao je svjedok, dodajući da su na tom radu mogli popiti kafu ili nešto jesti.

Opisujući uslove u Sportskom centru, svjedok je kazao da su zatvorenici u početku imali tri obroka, “isto kao i stražari”.

Drugi svjedok Odbrane bio je Momir Vujević, koji tvrdi da su u Sportskom centru “držali liniju i razgovarali sa zatvorenicima”, a da “stražara uopšte nije bilo”.

“Sportski centar je bio sabirni centar, odakle su muslimane odvozili na razmjenu, koja je najčešće bila na Kobiljači ili u Pazariću”, rekao je svjedok.

U holu Sportskog centra, kako je kazao Vujević, “spavali su” vojnici Trećeg voda Tinovske čete (Tinovo, naselje iznad Hadžića), kojima je on bio komandir, te “sjedili i jeli” zajedno s ljudima koji su tu bili zatvoreni.

“Jeli smo iz iste kante. Nekad je bilo pet ili šest zatvorenih ljudi, a nekad i do 200. Zavisno kad se sprema razmjena. Pružana im je i ljekarska pomoć”, kazao je Vujević, dodavši da ne zna da li je ikada vidio Veselinovića dok je bio dežurni.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. april 2009. godine.