Članak

Vuković i Tomić: Obruč oko zarobljenika

27. Marta 2009.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH posvjedočio da je prisustvovao strijeljanju Srebreničana u Kravici 13. jula 1995. godine u kojem su učestvovali pripadnici “specijalne policije”.

This post is also available in: English

Ilija Nikolić, bivši pripadnik Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), svjedočio je u korist Tužilaštva BiH o učešću pripadnika policije u zarobljavanju, zatvaranju i ubistvima Srebreničana u julu 1995. godine.Svjedok je kazao da je 13. jula 1995. godine u Sandićima vidio “od 150 do 200” zarobljenih Bošnjaka, koje su “obezbjeđivali pripadnici policije”.

“Tog dana sam s prijateljem krenuo za Miliće, i ti policajci nam nisu dozvolili da prođemo. Nedugo potom, nas dvojica smo svratili u zadrugu u Kravici, gdje su poslije iz pravca Sandića dovedeni zarobljeni muslimani u pratnji policije”, objasnio je Nikolić.

Radomir Vuković i Zoran Tomić, bivši pripadnici Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, terete se, između ostalog, da su 13. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju i sprovođenju oko hiljadu Bošnjaka iz mjesta Sandići u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica.

U optužnici se navodi da su pripadnici Drugog odreda potom ubili zarobljene Bošnjake, te da je Vuković na njih bacao bombe, a Tomić pucao iz automatske puške.

“Sjećam se da je jedan musliman pri dolasku pred hangar oteo policajcu pušku i ubio ga, ali su ga potom razoružali. Kasnije su policajci formirali obruč ispred hangara i počeli pucati, te postavili autobus na ulaz, kako, vjerovatno, ne bi mogli bježati”, kazao je Nikolić i dodao da su policajci bili u “plavim maskirnim uniformama”, te da su nosili automatsko oružje.

Mada je istakao da ne poznaje obojicu optuženih, svjedok je ipak, tokom unakrsnog isptivanja, kazao da “dobro pamti face”, te da u Kravici nije vidio drugooptuženog Tomića.

Nikolić je dodao da je on krenuo pješke putem za Bratunac, i tom prilikom je vidio “sedam ili osam šlepera” u kojima su bili muškarci, te “tri ili četiri autobusa”, u kojima su, kako će kasnije saznati, bile žene i djeca iz Srebrenice.

“Dok sam se kretao, čuo sam pucnjave i detonacije koje su dolazile iz pravca hangara. Nakon nekoliko dana, Momir Nikolić mi je kazao da su pripadnici specijalne policije učestvovali u ubistvima zarobljenih muslimana. On mi je kazao da su u selu Glogova, gdje sam i vidio svježe raskopanu zemlju, sahranjeni ti ljudi”, rekao je svjedok Nikolić.

Momir Nikolić, bivši pomoćnik komandanta za bezbjednost i obavještajne poslove u Bratunačkoj brigadi VRS-a, pravomoćno je osuđen pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Srebrenici.

I u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Bratuncu, kako je kazao Nikolić, tokom jula 1995. godine bili su zatvoreni zarobljeni Bošnjaci iz Srebrenice.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 1. april 2009. godine.

This post is also available in: English