Članak

Trbić: Pandurević odbio da svjedoči

23. Marta 2009.00:00
Odbrana Milorada Trbića će kao dokaz predložiti samo transkript svjedočenja Vinka Pandurevića jer je ovaj haški optuženik odbio dati iskaz pred Sudom BiH.

This post is also available in: English

Vinko Pandurević, bivši komandant Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), odbio je dati iskaz u korist Odbrane Milorada Trbića, optuženog za genocid u Srebrenici, te je branilac ponudio da kao dokaz u spis bude uvršten transkript njegovog svjedočenja u Haagu.

Pandurević, koji je, zajedno s još šestoricom bivših oficira vojske i policije Republike Srpske, pred Tribunalom u Haagu optužen za zločine u Srebrenici, nedavno je dao iskaz u korist svoje Odbrane.

Odbrana Milorada Trbića će, uz intervenciju Sudskog vijeća, zatražiti od tamošnjeg suda da im dostavi transkript i audiozapis Pandurevićevog svjedočenja.

“Nemamo prigovor protiv uvođenja transkripta. Vjerujemo da bi bilo uzaludno tražiti unakrsno ispitivanje svjedoka, jer ako neće da svjedoči, neće pristati ni na unakrsno ispitivanje”, kazao je Kwai Hong Ip, tužilac Tužilaštva BiH.

Na ovom ročištu iskaz u korist Odbrane je dao Bruce Bursik, nekadašnji istražitelj u Haškom tužilaštvu, koji je ispričao da je prvi kontakt s Miloradom Trbićem imao 2004. godine, te da mu nije poznato gdje je on do tada bio.

Bursik je bio pozvan kako bi govorio o periodu koji je Trbić proveo od dolaska u Haag, po tvrdnjama njegove Odbrane, u oktobru 2003. godine, te do njegove predaje Tribunalu u aprilu 2005. godine.

“Ne mogu vam reći gdje je bio smješten, nije nam bilo dozvoljeno da to znamo. Nisam siguran, ali mislim da to zna šef Odjela za svjedoke”, kazao je Bursik i dodao da “nije učestvovao u aranžmanu vezanom za Trbićev smještaj”.

Tužilaštvo BiH smatra Trbića odgovornim za učešće u genocidu počinjenom u julu 1995. godine u Srebrenici, kada je više hiljada Bošnjaka ubijeno. Optuženi je u to vrijeme, prema navodima optužnice, bio pomoćnik za bezbjednost Zvorničke brigade VRS-a.

U naredni ponedjeljak, 30. marta, bit će održana još jedna statusna konferencija na ovom suđenju.

This post is also available in: English