Članak

Kondić i ostali: Ni živ ni mrtav

23. Marta 2009.00:00
Tužilaštvo BiH na suđenju za zločine u Ključu saslušalo još jednog svjedoka bez prisustva Vinka Kondića.

This post is also available in: English

Mirsad Dervišević, svjedok Tužilaštva na suđenju za zločine u Ključu, istakao je da je čuo kako je nesrpsko stanovništvo “po naredbi Vinka Kondića” privođeno u policiju, te je ispričao kako je tokom 1992. godine u nekoliko navrata teško premlaćivan.

Ispitivanju ovog svjedoka nije prisustvovao prvooptuženi Kondić zbog “lošeg zdravstvenog stanja”, iako se u nalazu Zdravstvene službe Pritvorske jedinice Suda BiH, u kojoj boravi, navodi da je “sposoban za suđenje”.

“Nakon što su nam kazali da se javimo kod škole u Velagićima, tamo smo otac, ja i drugi mještani krajem maja 1992. godine zatekli rezerviste. Tu se kasnije pojavio izvjesni Simo Vujičić, koji je kazao da me vodi na glavno ispitivanje u policiju u Ključ. On mi je tako spasio život jer su ostali muškarci, među kojima moj otac i punac, kasnije ubijeni”, rekao je Dervišević.

Tužilaštvo tereti Vinka Kondića, Boška Lukića i Marka Adamovića za sudjelovanje u organizovanju grupe ljudi i podstrekavanju na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene tokom 1991. i 1992. godine.

Dervišević je kazao da je, nakon hapšenja, od Vujičića saznao da je “sekretar Kondić” kazao da se svi muškarci nesrbi moraju privesti u Stanicu javne bezbjednosti (SJB) Ključ.

“Kada sam doveden u policiju, vidio sam Kondića, koji je Simu odmah pozvao u kancelariju jer je shvatio da me spašava. Čim je Simo otišao, rezervisti su me počeli tući, nakon čega sam se onesvijestio. Kasnije su me odnijeli u podrum i ponovo pretukli”, kazao je Dervišević.

Kako je ovaj svjedok pojasnio, u SJB-u Ključ ga je, prije odvođenja u podrum, ispitivao izvjesni Mićo Buhać, te su ga tom prilikom dvojica rezervista okrutno pretukli palicama.

“Prvo su me po leđima polili vodom i onda me palicama pretukli”, kazao je Dervišević.

Svjedok je kazao da je potom, zajedno s drugim muškarcima, jednim od autobusa prebačen u školu na Sitnici, te nakon sedam do osam dana u “logor smrti” na Manjaču.

“U autobus sam ubačen ni živ ni mrtav. Na putu do Sitnice su nas provocirali i tukli. Sakrio sam se pod sjedište u autobusu i tada mi je izvjesni Ster zabio čakiju u lijevi bubreg. Sav sam bio krvav”, ispričao je svjedok.

Dervišević je istakao da su zatvorenici iz logora na Manjači često izvođeni i premlaćivani, a neki od njih i ubijeni.

“Jednu noć je izvjesni Zoka prozivao zatvorenike i tada se nisam htio odazvati jer je pročitao i moje ime. Naredno jutro sam vidio da Omer Filipović i Esad Bender leže, a Muhamed Filipović mi je tada kazao da su ubijeni”, rekao je Dervišević, koji je 16. decembra 1992. godine razmijenjen.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 25. mart 2009. godine.

This post is also available in: English