Članak

Golubović negirao krivicu

17. Marta 2009.08:44
Optuženi koji se tereti za sudjelovanje u ubistvu dvoje civila u selu Podkolun, izjavio pred Sudom BiH da nije kriv.

Blagoje Golubović, optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen u selu Podkolun, općina Foča, negirao je krivicu za djela koja mu se optužnicom Tužilaštva BiH stavljaju na teret.

“Časni Sude, nisam kriv”, izjavio je Golubović nakon što ga je sudija Šaban Maksumić upoznao sa zakonskim mogućnostima kada se izjašnjava o krivici.

Tužilaštvo BiH tereti Blogoja Golubovića da je kao pripadnik oružanih snaga Republike Srpske, zajedno s bratom Rankom, te braćom Rankom i Rajkom Vukovićem, u selu Podkolun učestvovao u ubistvu dvoje civila.

Za isti zločin, pred Sudom BiH nepravosnažno su na po 12 godina osuđena braća Vuković. Nakon ulaganja žalbi, njihova presuda je poništena i postupak vraćen na ponovno suđenje pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

Blagoje Golubović je u aprilu 2008. godine na osnovu međunarodne potjernice uhapšen u Srbiji, gdje se nalazio u ekstradicijskom pritvoru. Organima naše države izručen je krajem januara ove godine, od kada se, po prijedlogu Tužilaštva BiH, nalazi u pritvoru.

Šaban Maksumić, sudija za prethodno saslušanje, predmet Golubović predat će Sudskom vijeću, koje će odrediti početak suđenja.

Prema zakonu, suđenje Goluboviću bi trebalo početi za 30 dana.