Članak

Nikačević: Optuženi pušten na slobodu

20. Januara 2009.16:20
Sud BiH dozvolio optuženom Miodragu Nikačeviću da se brani sa slobode, te mu izrekao mjere zabrane.

This post is also available in: English

Nakon što je okončan dokazni postupka na suđenju Miodragu Nikačeviću, Sud BiH je donio odluku kojom je optuženom ukinut pritvor.

Odluka je donešena na prijedlog Odbrane, uz obrazloženje da su svi svjedoci saslušani te da “ne postoji opasnost od mogućeg bjekstva i uticaja nasvjedoke”.

“Iz tih razloga optuženom Nikačeviću se ukida pritvor i nalažemo da se odmah pustina slobodu”, rekao je Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Nikačević se tereti da je tokom 1992.godine, zajedno sa pripadnicima vojnih, paravojnih i policijskih snagatadašnje Srpske Republike BiH, sudjelovao u zločinu protiv čovječnosti napodručju Foče. Na teret mu se, između ostalog, stavlja silovanje dvije žene tokom aprila i jula 1992. godine.

Odlukom Sudskog vijeća Nikačeviću suizrečene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu napuštanja boravišta bezodobrenja Suda BiH, svakodnevno javljanje u Policijsku stanicu Foča, te da opredmetu smije komunicirati samo s braniocem. Također će mu biti oduzeti ličnidokumenti, te pasoš, ukoliko se utvrdi da ga posjeduje.

Optuženi je u pritvoru bio od februara2008. godine, nakon što su ga, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili pripadniciDržavne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Tužilaštvo BiH je u januaru 2009. godine,nakon što je završen dokazni postupak, Sudu BiH podnijelo izmijenjenu optužnicu,na koju Odbrana nije imala primjedbi, a čiji detalji nisu javno saopćeni.

Iznošenje završne riječi Tužilaštvazakazano je za naredno ročište, 27. januara, a Odbrane za 3. februar 2009.godine.

This post is also available in: English