Članak

HRW: Zaostavština rata u BiH

19. Januara 2009.15:55
Human Rights Watch je predstavio novi izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu, posvećen dijelom i Bosni i Hercegovini.

This post is also available in: English

Posebna pažnja posvećena je “nejednakosti” procesuiranja optuženih za ratne zločine pred sudovima u BiH.

Međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) u novom izvještaju, 19. po redu, o stanju ljudskih prava u zemljama širom svijeta, navodi da BiH i dalje prati “zaostavština rata”, te da je procesuiranje osoba optuženih za ratne zločine pred domaćim sudovima “nejednako”.

U izvješaju HRW-a na 564 stranice dat je detaljan pregled stanja ljudskih prava u preko 90 zemalja svijeta, među kojima su i zemlje nastale nakon raspada Jugoslavije.

Svjetski izvještaj za 2009. godinu navodi da je hapšenjem i dovođenjem Radovana Karadžića pred Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MKSJ) zadat “veliki udarac praksi nekažnjavanja zločina”.

“Odjel za ratne zločine Suda BiH nastavio je uspješno ispunjavati svoj mandat krivičnog gonjenja osoba odogovornih za ratne zločine. Domaći (okružni i kantonalni) krivični sudovi još uvijek nailaze na probleme u naporima da efikasno procesuiraju predmete ratnih zločina”, navodi se, između ostalog, u izvještaju.

HRW ističe da “značajniji razvoj” u radu Suda BiH predstavlja nepravomoćna presuda za genocid u Srebrenici izrečena protiv 11 bivših pripadnika policije i vojske Republike Srpske.

Sedmorica bivših policajaca su tom presudom krajem jula 2008. godine nepravomoćno osuđeni na ukupno 284 godine zatvora, dok su četvorica oslobođena krivice.

Otkriće masovne grobnice Kamenica u kojoj je pronađeno oko 100 žrtava iz Srebrenice, kako se navodi u izvještaju, predstavlja podsjetnik da BiH još uvijek prati zaostavština rata.

Izvještaj navodi da je u septembru 2008. godine Odjel za ratne zločine Suda BiH prezentirao novu strategiju za procesuiranje ratnih zločina na državnom nivou kako bi se “riješio veliki broj predmeta u kojima bi moglo biti obuhvaćeno i do 10.000 osumnjičenih”.

U toku 2008. godine, kako se navodi u izvještaju, tužioci iz Republike Srpske podigli su 21 optužnicu protiv 44 optužena, dok su okružni sudovi donijeli 12 presuda, a devet slučajeva se još uvijek vodi.

Na području Federacije BiH kantonalni i županijski sudovi su izrekli 85 presuda protiv 119 optuženih, dok 16 slučajeva još uvijek nije završeno.

“Nedostatak podrške ili zaštite svjedoka u većini domaćih sudova ne potiče svjedoke da svjedoče”, ističe se kao problem u ovom izvještaju.

Dodatni problemi koje je HRW uočio kada je riječ o procesuiranju odogovornih za ratne zločine, jeste i “nedovoljan broj tužilaca i pomoćnog osoblja, neadekvatna saradnja između tužilaca i policijskih snaga, kao i neadekvatna međuentitetska saradnja policijskih snaga, nedostatak pravne usklađenosti i nedovoljna saradnja sa ugroženim zajednicama”.

HRW ističe da povratak izbjeglica i raseljenih osoba u prijeratna prebivališta i dalje opada, te da su glavni uzročnici tog problema ograničene ekonomske mogućnosti i nedostatak adekvatnog smještaja.

    This post is also available in: English