Vijest

Prva optužnica za zločine na Korićanskim stijenama

8. Januara 2009.04:01
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv osam osoba zbog zločina na Korićanskim stijenama 1992. godine.

Odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv osam bivših pripadnika policije iz Prijedora zbog sudjelovanja u zločinu počinjenom na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Damir Ivanković zvani “Dado”, Zoran Babić zvani “Bakin”, Gordan Đurić, Milorad Radaković zvani “Srbo”, Milorad Škrbić, Ljubiša Četić, Dušan Janković i Željko Stojnić terete se za sudjelovanje u zločinu protiv čovječnosti.

Svu osmoricu Tužilaštvo tereti da su 21. augusta 1992. godine, kao pripadnici “Stanice javne bezbjednosti Prijedor i interventnog voda policije iz Prijedora”, sudjelovali u sprovođenju konvoja civila Bošnjaka i Hrvata prema Travniku, prilikom čega su strijeljali grupu od 200 muškaraca na Korićanskim stijenama na planini Vlašić.

U optužnici stoji da je Janković “naređivao i organizirao”, dok su ostali optuženi “sudjelovali i pomagali prilikom sprovođenja konvoja” u kojem se nalazilo preko 1.200 civila. U konvoju, koji se sastojao od najmanje 16 autobusa, tegljača, kamiona i kamiona sa prikolicom, optuženi su, “po prethodno utvrđenom planu”, oduzimali od civila novac i ostale vrijednosti.

Ivanković, Babić, Četić, Đurić, Radaković, Škrbić i Stojnić su, sa drugim pripadnicima interventnog voda policije i policije iz Prijedora, prilikom zaustavljanja konvoja pored rijeke Ugar na planini Vlašić, “svjesno i znajući da ih izdvajaju radi ubijanja, izvršili selekciju preko 200 vojno sposobnih muškaraca”, koje su potom odveli do mjesta zvanog Korićanske stijene i likvidirali.

Kako se navodi dalje u optužnici, Janković nije prisustvovao izdvajanju i strijeljanju muškaraca, dok je Đuriću u izvjesnom trenutku naređeno da ode prema Travniku “radi čuvanja straže”, što je on i učinio.

“Muškarce su sproveli do ivice ceste, iznad provalije, pa im naredili da kleknu na sami rub ceste, nakon čega su počeli pucati iz automatskog naoružanja u tako postrojene ljude. Tijela ubijenih su padala u provaliju, dok su se neke osobe iz stroja same bacale u provaliju radi izbjegavanja smrti”, stoji u optužnici.

Dalje se navodi da su potom izvodili i druge muškarce u manjim grupama, u koje su pucali iz pištolja i strojnica, te su potom s vrha litice na njih bacali ručne bombe ili pucali na tijela ubijenih i ranjenih koji su iz provalije jaukali.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zašitu (SIPA) su tokom 2008. godine,po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili osmoricu optuženih.

Janković, Stojnić, Đurić, Radaković i Četić se nalaze u pritvoru, dok su na slobodu, nakon hapšenja, pušteni Ivanković, Babić i Škrbić.

Povezani članci