Članak

Korićanske stijene: Osumnjičeni ostaju u pritvoru

14. Novembra 2008.03:45
Sud BiH produžio za još dva mjeseca pritvor trojici osumnjičenih za zločin na Korićanskim stijenama.

 

Sud BiH je uvažioprijedlog Tužilaštva BiH i produžio pritvor osumnjičenima za zločine na Korićanskim stijenama za još dva mjeseca, najduže do 13. januara, “ili do naredne odluke Suda”.

Pritvor je produžen zbog opasnosti od uticaja na svjedoke ili saučesnike, temogućnosti narušavanja sigurnosti građana i imovine.

Odlukom Suda BiH pritvor je produžen Gordanu Đuriću, Miloradu Radakoviću i Ljubiši Četiću, bivšim pripadnicima Interventnog voda policije Prijedor, koje Tužilaštvo sumnjiči da su krajem augusta 1992. godine učestvovali u zločinu protiv čovječnosti.

Pored njih, Tužilaštvo sumnjiči i Milorada Škrbića, Damira Ivankovića, DušanaJankovića, Željka Stojnića i Zorana Babića za učešće u obezbjeđenju konvoja autobusa i kamiona u kojima je bilo preko 1.000 civila, te u strijeljanju oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama.

Škrbić je uhapšen 14. oktobra 2008. godine, zajedno sa Đurićem, Radakovićem i Četićem, ali je nakon hapšenja pušten na slobodu.

Nakon hapšenja su na slobodu također pušteni Ivanković i Babić, koje su, ponalogu Tužilaštva, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu uhapsili umaju 2008. godine. Od maja 2008. u pritvoru se nalaze Janković i Stojnić.

Povezani članci