Članak

Vaso Todorović: Sklopljen sporazum o krivici

17. Oktobra 2008.15:13
Tužilaštvo BiH i optuženi Vaso Todorović sklopili sporazum o priznanju krivice kojim Todorović priznaje učešće u zločinima nadBošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Vaso Todorović, bivši pripadnik odreda Specijalne policije Šekovići, potpisao je sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH pred Sudom u Sarajevu.

Todorović je prvobitno optužen za genocid, ali je u pregovorima izvršena prekvalifikacija djela te je priznao krivicu za zločin protiv čovječnosti počinjen nad civilima iz Srebrenice.

Prema sporazumu, optuženi je priznao krivnju za učešće u “širokom i sistematičnom napadu” na bošnjačko stanovništvo enklave Srebrenica tokom jula 1995. godine. Između ostalog, priznao je da je 13. jula 1995. godine učestvovao u zarobljavanju i ubistvu više od 1.000 Bošnjaka u hangaru u Kravici.

Tužilac Ibro Bulić kazao je da sporazumom Todorović preuzima obavezu da svjedoči protiv “velikog broja počinilaca teških krivičnih djela” o kojima ima saznanja, te predložio Sudu da osudi optuženog na kaznu zatvora u “trajanju od pet do 10 godina”.

Sudsko vijeće će odluku o prihvatanju sporazuma i određivanju visine sankcije donijeti u ponedeljak, 20. oktobra 2008. godine.

Na ročištu je pročitana i izjava optuženog u sklopu koje on imenuje veliki broj izvršilaca zločina u Srebrenici. Međutim, zbog “istraga koje Tužilaštvo u ovom trenutku vodi protiv tih lica”, javnost je mogla čuti samo njihove inicijale.

“Fizički i psihički sam dobro. Dobrovoljno i svjesno dajem ovu izjavu i shvatam šta ona znači”, kazao je Todorović.

This post is also available in: English