Članak

Nikačević: Obično privođenje

7. Oktobra 2008.19:46
Svjedoci Odbrane govorili o privođenju Rasima Klapuha, za čiju smrt Tužilaštvo tereti Miodraga Nikačevića.

Momo Čančar, bivši pripadnik rezervnog sastava policije iz Foče, pred Sudom BiH je ispričao kako je “u ljeto 1992. godine” sa Miodragom Nikačevićem i još šest policajaca otišao u selo Humsko, kako bi priveli Rasima Klapuha.

“Bio je napad na srpska sela i mi smo došli do saznanja da je Rasim bio vođa grupe koja je napala. Naređeno nam je da se on privede i ispita. To je obično privođenje i ništa više”, ispričao je Čančar, te dodao da mu nije poznato ko je izdao naredbu za Klapuhovo privođenje.

Čančar je iskaz dao u korist Odbrane Miodraga Nikačevića, kojeg Državno tužilaštvo tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općine Foča. Prema navodima optužnice, Nikačević je 2. augusta 1992. godine, sa još nekoliko “pripadnika oružanih snaga Republike Srpske”, priveo Rasima Klapuha, te ga odveo u Kazneno-popravni dom Foča, odakle je naknadno izveden i ubijen.

Svjedok je ispričao da su nakon privođenja Klapuha svi krenuli prema Foči, te da ga je Nikačević predao “u komandi na Velečevu”. Čančar tvrdi da ne zna šta je potom bilo sa Klapuhom.

“Njega niko nije ni dohvatio. Nije bilo u našem domenu da mi nekoga maltretiramo”, rekao je Čančar.

Odgovarajući na unakrsna pitanja tužioca, svjedok je rekao kako “misli” da je“vojna komanda” izdala naredbu policiji za Klapuhovo privođenje.

Svjedok Ljuban Vuković je bio u komandi na Velečevu početkom augusta 1992.godine, kada je Nikačević doveo Klapuha.

“On je došao na kapiju sa Rasimom i pozdravio sam se s njima. Rasim je rekao da su ga doveli na saslušanje. Izgledao je normalno, lijepo. Nakon nekoliko minuta naišao je Nikačević pored mene i otišao prema gradu”, ispričao je Vuković.


Nastavak suđenja zakazan je za 14. oktobar 2008. godine.