Članak

Radić i ostali: Dovođenje zatvorenika

23. Septembra 2008.00:00
Bivši zapovjednik Druge brigade tvrdi da nije dovodio zatvorenike sa Heliodroma, iako se na jednom dokumentu navodi kao odgovorna osoba.

This post is also available in: English

Ilija Vrljić, nekadašnji zapovjednik Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), tvrdi da “nikada nije otišao na Heliodrom da dovede zatvorenike” koji su odvođeni na radove i ponovo zatvarani u Vojnom kod Mostara.

“Nikada nisam otišao na Heliodrom. Nije uobičajeno da jedan zapovjednik ide po zatvorenike. Nisam bio vozač ili kurir. Možda sam izdao zahtjev, ali tamo nisam išao”, kazao je Vrljić, vidno iznerviran pitanjima Odbrane drugooptuženog Dragana Šunjića, koja ga je pozvala da svjedoči u njihovu korist.

Šunjićeva Odbrana je ispitivala svjedoka o dovođenju zatvorenika sa Heliodroma jer posjeduju dva dokumenta na kojima su imena i prezimena zatvorenika za preuzimanje. Na jednom od dokumenata kao odgovorno lice navedeno je ime optuženog, a na drugom svjedoka.

Uz Dragana Šunjića, Tužilaštvo BiH tereti Marka Radića, Damira Brekala i MirkaVračevića za dešavanja u Vojnom kod Mostara, gdje su tokom 1993. i 1994. godine uz muškarce bili zatvoreni žene i djeca.

Prema optužnici, zatvorenici su premlaćivani, zlostavljani, ubijani, silovani i odvođeni na prinudne radove.

Svjedok Vrljić nije mogao tačno kazati u čijoj je zoni odgovornosti bilo Vojno tokom 1993. godine, niti objasniti kako se na pojedinim dokumentima iz septembra 1993. godine navodi njegovo ime i prezime a on tvrdi da je mjesec dana ranije napustio dužnost zapovjednika Druge brigade.

“Nakon što je Armija BiH 30. juna 1993. godine napala HVO i zauzela Sjeverni logor, gdje je bilo zapovjedništvo Druge brigade, samo mi je bilo bitno da osiguram materijalno-tehnička sredstva, to jest logistiku za brigadu. Novo sjedište brigade bilo je u naselju Domazeti”, kazao je svjedok.

Za optuženog Dragana Šunjića svjedok je kazao da ga nije poznavao i da ne može potvrditi da li je bio pripadnik njegove jedinice.

Drugi svjedok Odbrane drugooptuženog Šunjića bio je Nikica Zovko, bivši pripadnik Vojne policije HVO-a. On je potvrdio da je sa Šunjićem bio u istoj jedinici do septembra 1993. godine, kada se optuženi razdužio.

“Kada je 30. juna 1993. godine bio napad Armije BiH, neorganizirano smo otišli u Bijelo Polje, kako bismo saznali šta se dogodilo sa vojnicima koji su bili u kasarni Sjeverni logor, koju je tada zauzela Armija. Zadržani smo na liniji u Bočinama”, kazao je Zovko, dodavši da je tada bio potpuni haos.

Zovko je istaknuo da je Vojna policija na Bočinama bila pod odgovornošću Prve bjelopoljske bojne, kojom je tada zapovijedao optuženi Marko Radić.

“Na liniji smo bili dva puta po sedam dana, i onda smo vraćeni na punkt u naselju Đubrani, gdje je bilo sjediše Sjevernog sektora”, kazao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. septembar 2008. godine.

This post is also available in: English