Članak

Stanković: Suspenzije u fočanskom zatvoru

15. Septembra 2008.19:36
Nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu, suspendovano sedam radnika fočanskog zatvora koji su optuženi za pomaganje Radovanu Stankoviću pri bjekstvu.

Ministar pravde Republike Srpske suspendovao je sedam osoba protiv kojih je Sud BiH potvrdio optužnicu zbog navodnog pomaganja u bijegu iz zatvora optuženiku Radovanu Stankoviću.

“Izdao sam nalog direktoru Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Foča da suspenduje sedam radnika protiv kojih je potvrđena optužnica za učinjena krivična djela prilikom bjekstva Radovana Stankovića iz zatvora u Foči”, izjavio je medijima ministar Džerard Selman 13. septembra ove godine.

Radovan Stanković, kojeg je Sud BiH osudio na 20 godina zbog zločina počinjenih u Foči, pobjegao je iz fočanskog zatvora 25. maja prošle godine, dva mjeseca nakon što je poslan na izdržavanje kazne.

“Prema važećim propisima RS-a, protiv radnika se može izreći mjera udaljenja sposla, odnosno suspenzija, ukoliko je učinio krivično djelo a nadležni sud potvrdio optužnicu za to djelo”, kazao je Selman.

Za pomaganje Stankoviću pri bjekstvu Tužilaštvo BiH je optužilo deset osoba,među kojima su brat odbjeglog osuđenika Ranko Stanković, te Brankica Davidović i Ranka Dragičević, kao i sedmorica radnika fočanskog zatvora.

Davidović i Dragičević se terete za “falsifikovanje isprava”, a Ranko Stanković za omogućavanje bjekstva.

Radnici fočanskog zatvora koji su odlukom ministra suspendovani jesu Mile Krsmanović,pomoćnik direktora KPZ-a Foča, te stražari Miroslav Blagojević, Zdravko Vrečo,Dragan Mašić, Srđan Vilotić, Miro Prodanović i Goran Milošević.

Ovoj sedmorici optuženih Tužilaštvo BiH na teret stavlja krivično djelo “nesavjesnog rada u službi”.

Stanković je iz zatvora u Foči navodno pobjegao tokom izlaska iz kombija kojimsu ga stražari doveli na pregled na Stomatološki fakultet.

Državna agencija za istrage i zaštitu je krajem maja 2007. godine pokrenula istragu o ovom slučaju, te Tužilaštvu BiH dostavila izvještaj o devet osoba.

Svih devet osoba, od kojih su njih pet stražari zatvora u Foči, uhapšeno je 1.juna 2007. godine, da bi poslije dva dana stražari bili pušteni da se brane sa slobode, dok su u pritvoru još jedno vrijeme ostali Mile Krsmanović, Brankica Davidović, Ranka Dragičević i Ranko Stanković, koji su također uskoro bili pušteni.

Prije odluke o suspenziji, svi stražari su vraćeni na posao, kao i Aleksandar Cicmil, koji je bio direktor fočanskog zatvora kada je Stanković pobjegao.