Vijest

Sljedeće sedmice: Početak suđenja za zločine u Konjicu

5. Septembra 2008.09:07

Naredne sedmice pred Sudom BiH počet će prvo suđenje za ratni zločin počinjen nad Srbima u Konjicu.

Pred Sudom BiH u ponedjeljak, 8. septembra, počet će suđenje Zrinku Pinčiću, bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji je optužen za zločin nad Srbima počinjen tokom 1992. i 1993. godine u Konjicu, te za seksualno zlostavljanje svjedokinje A.

Tužilaštvo BiH na ovom ročištu bi trebalo pročitati optužnicu i iznijeti uvodnu riječ, te saslušati zaštićenu svjedokinju pod pseudonimom A.

Istog dana najavljen je i nastavak suđenja Miloradu Trbiću, bivšem pomoćniku načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) kojeg Državno tužilaštvo tereti za genocid počinjen 1995. godine u Srebrenici.

Prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, u četiri dana naredne sedmice, od 8. do 11. septembra, Tužilaštvo je planiralo saslušanje dodatnih svjedoka na suđenju Zdravku Božiću, Mladenu Blagojeviću, Željku Zariću i Zoranu Živanoviću.

Četvorica bivših pripadnika Vojne policije Bratunačke brigade VRS-a optužena su za zločine počinjene nad Bošnjacima koji su u julu 1995. godine bili zatvoreni u školi u Bratuncu.

Apelaciono vijeće Državnog suda će u srijedu i petak, 10. i 12. septembra, nastaviti preslušavati iskaze na obnovljenom suđenju Marku Samardžiji. Bivši komandir Treće čete Saničkog bataljona pri VRS-u nepravosnažno je osuđen na 26 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području općine Ključ.

Vinko Kondić, Boško Lukić i Marko Adamović, koji se terete za učestvovanje u organiziranju grupe ljudi i podstrekavanju na počinjenje genocida, te za zločin protiv čovječnosti i ratni zločin počinjen na području općine Ključ, pred Sudom će se pojaviti 11. septembra.

Istoga dana nastavlja se dokazni postupak Tužilaštva na suđenju Krsti Saviću i Milku Mučibabiću, koji su optuženi za zločine u Nevesinju, Bileći, Gacku i Kalinoviku, kao i Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću, optuženima za učešće u ubistvima, nezakonitom zatvaranju, zlostavljanju i prisilnim nestancima civila Bošnjaka sa područja Vlasenice.

 

U četvrtak i petak naredne sedmice, 11. i 12. septembra, novi svjedoci Optužbe iskaz će dati na suđenju Predragu Kujundžiću, bivšem komandantu jedinice “Predini vukovi” optuženom za zločine počinjene tokom 1992. na području Doboja.

 

 

Odbrana Dragana Šunjića, koji je, zajedno sa Markom Radićem, Damirom Brekalom i Mirkom Vračevićem, optužen za zločine u logoru Vojno kod Mostara, saslušat će tri svjedoka na ročištu zakazanom za petak, 12. septembar.