Članak

Radić i ostali: Angažman na liniji

5. Septembra 2008.09:40
Svjedoci Odbrane Damira Brekala tvrde da ne znaju ništa o učešću optuženog u zločinima u Vojnom.

Dva svjedoka Odbrane koji Damira Brekala poznaju “od rođenja”, tvrde da optuženi potiče iz “vrijedne i poštene obitelji”, te da nisu ništa čuli o njegovom učešću u zločinima počinjenim u logoru Vojno kod Mostara.

Osim Brekala, za zločine u logoru Vojno, gdje su tokom 1993. i 1994. godine bili zarobljeni i zlostavljani civili Bošnjaci, Tužilaštvo BiH tereti i Marka Radića, Dragana Šunjića i Mirka Vračevića. Sva četvorica su, prema navodima optužnice, bili pripadnici Prve bjelopoljske bojne pri Hrvatskom vijeću obrane(HVO), u čijoj se zoni odgovornosti nalazio logor Vojno.

Svjedoci Goran Zovko i Zdenko Sesar, koji su iskaz dali u korist trećeoptuženog Brekala, pred Sudom BiH su ispričali kako su u julu 1993. godine, u vrijeme dok su bili pripadnici diverzantskog voda “Ivan Stanić Ćićo”, uvijek bili angažovani na liniji, te da njihova jedinica nije učestvovala u hapšenju civila, formiranju logora Vojno, niti je imala bilo kakvu nadležnost nad njim.

“Nismo ni mogli učestvovati kada smo bili preokupirani čuvanjem linije”, rekao je Sesar.

Oba svjedoka su također istakla kako nisu viđali civile koji su izvođeni na prinudne radove, te kako su se oni “ukopali ranije i napravili rovove, te nije ni bilo potrebe”.

Prema navodima optužnice, zatvorenici su iz logora Vojno izvođeni na kopanje rovova na prve linije.

Svjedoci su još dodali kako ni tokom ni nakon rata nisu čuli da je Damir Brekalo učestvovao u zlostavljanju, premlaćivanju i silovanju civila u logoruVojno.

“Brekalo je na liniju dolazio povremeno, u pojačanje. U periodu kada ga nema, ja ne znam šta je on radio i gdje je bio”, rekao je Zdenko Sesar odgovarajući na unakrsna pitanja tužioca.

Sesar je za optuženog Mirka Vračevića rekao da je “vrlo fin čovjek”te da nije bio nasilan. Također je rekao da mu je “poznato” da je Vračević bio stražar, odnosno da je “čuvao prugu, osiguravao logistiku i sanitet”.

Suđenje se nastavlja 12. septembra 2008. godine, kada će biti saslušana tri svjedoka Odbrane drugooptuženog Dragana Šunjića.