Članak

Hodžić: Stanoviti problemi

28. Augusta 2008.09:37
Sudsko vijeće naložilo hitan pregled zdravstvenog stanja optuženog kako bi se utvrdilo da li je sposoban pratiti suđenje.

 

Nakon što Ferid Hodžić nije izvršio dodatne pretrage kako bi se utvrdilo da li je sposoban pratiti suđenje, Sudsko vijeće je, zbog “stanovitih problema u održavanju ročišta”, naložilo timu vještaka da izvrši hitan pregled optuženog.

“S obzirom da optuženi ne čini ništa u vezi sa svojim zdravstvenim stanjem, Sudsko vijeće će angažovati tim vještaka koji će izvršiti pregled Hodžića, te medicinske dokumentacije, kako bi se mogli izjasniti o njegovoj sposobnosti da prisustvuje suđenju”, kazao je Tihomir Lukes, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Ferid Hodžić je početkom juna 2008. godine imao srčani udar, nakon čega je hospitaliziran u bolnici u Tuzli, a potom pušten na kućno liječenje. Zbog njegovog teškog zdravstvenog stanja, u nekoliko navrata ročišta su odgađana.

Tužilaštvo Hodžića tereti da je od maja 1992. do 26. januara naredne godine bio komandant Teritorijalne odbrane (TO) Vlasenica, te da je učestvovao u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti u logoru “Štala” u Rovašima.

Tim vještaka koji je ranije angažovalo Sudsko vijeće je, na osnovu medicinske dokumentacije, zaključio da je Hodžiću neophodno “strogo mirovanje i uzimanje terapije”, zbog čega nije sposoban za suđenje.

Isti tim je preporučio obavljanje koronografije srca po “hitnom stepenu prioriteta”početkom augusta 2008. godine, ali do sada, kako je istakao Lukes, to nije učinjeno.

“Prije 24 dana ljekar je preporučio obavljanje koronografije, i do sada to nije obavljeno. Mi želimo da mu se pruži sva medicinska pomoć”, istakao je Lukes.

Kako je istakao Asim Crnalić, advokat optuženog, Hodžić trenutno nije u mogućnosti da obavi koronografiju iz straha da bi pregled mogao dovesti do “smrtnih posljedica po njega”, te je dodao da je “nezvanično saznao” da je optuženom dijagnosticiran posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

Naredno ročište zakazano je za 2. septembar 2008. ukoliko do tada tim vještaka Sudskog vijeća obavi zdravstveni pregled optuženog.

Povezani članci