Članak

Karadžić: Imenovane nove sudije

22. Augusta 2008.00:00
Tribunal u Haagu imenovao je sudije koji će zasijedati na suđenju Radovanu Karadžiću.

This post is also available in: English

Sudija Ian Bonomy će predsjedavati u predraspravnom vijeću pred koje će Radovan Karadžić izaći 29. augusta.

Cijeli slučaj je prebačen u nadležnost Sudskog vijeća III, na čijem je čelu sudija Patrick Robinson. Pored njega, u predraspravnom vijeću bit će i sudija Michele Picard.

Zvanična odluka o imenovanju ovog vijeća donesena je nakon što je 20. augusta predsjednik Tribunala Fausto Pocar odlučio predmet Karadžić prebaciti iz nadležnosti Vijeća I na Vijeće III.

Predsjedavajući sudija Robinson (Jamajka) predsjedava i na suđenju bivšim šefovima Državne sigurnosti Srbije, koje je trenutno u prekidu zbog lošeg zdravstvenog stanja prvooptuženog Jovice Stanišića, a također zasjeda na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću, koji se terete za zločine u Višegradu.

Sudija Robinson je predsjedavao i vijećem koje je izreklo presudu bivšem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske generalu Dragomiru Miloševiću, osuđenom na 33 godine zatvora.

Radovan Karadžić je uhapšen 21. jula 2008. u Beogradu, nakon 12 godina skrivanja. Prvi put se pojavio pred Sudom u Haagu deset dana kasnije, kada je odbio da se izjasni o navodima optužnice.

This post is also available in: English