Članak

Savić: Odlazak iz Drinskog

20. Augusta 2008.21:16
Dva svjedoka Tužilaštva tvrde da su vidjeli Momira Savića na dan kada su protjerani iz mjesta kraj Višegrada u kojem su živjeli.

Dva svjedoka Tužilaštva na suđenju Momiru Saviću ustvrdila su da je optuženi lično naredio iseljavanje Bošnjaka iz višegradskog naselja Drinsko u maju 1992.godine.

“Momir Savić nas je pozvao na sastanak kod groblja Drinsko. Oko 30-40 Bošnjaka se okupilo, a on nam je rekao da moramo napustiti naše selo do 11 ili 12 sati, a da poslije toga nikome ne garantuje da će ostati živ”, kazao je svjedok Mirsad Hubić.

Tužilaštvo BiH tereti Momira Savića da je, kao pripadnik paravojne formacije a potom kao komandir Treće čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), tokom 1992. godine učestvovao u protjerivanju, hapšenju, ispitivanju, premlaćivanju, ubistvima i silovanjima na području Višegrada.

Hubić je ispričao kako je zajedno sa devet komšija krenuo iz Drinskog ka Višegradu. Na putu ih je zaustavilo vozilo, kazao je, iz kojeg su izišle tri naoružane osobe i rekle da muškarci ostanu, a žene krenu dalje.

“Nas su zadržali oko sat i po. Ispitivali su nas. Mom ocu su pucali u noge govoreći da nosi ustaške čizme”, rekao je svjedok, istaknuvši da su ih nakon toga pustili, te su tako došli do teritorije pod kontrolom Armije BiH.

Almasa Hadžić, svjedokinja Tužilaštva BiH, također je iz Drinskog otišla 1992.godine. I ona je rekla da je vidjela Savića na groblju u Drinskom, te potom u Višegradu, i da je oba puta bio naoružan i u vojnoj uniformi.

“Istjerani smo iz Drinskog i odvedeni u školu u Novoj Mahali u Višegradu. Tada je došao Momir Savić i tražio osobe po prezimenu Gušo”, prisjetila se Hadžić, dodavši da su njen muž i sin odvedeni prije nego su civili došli u Višegrad, ali nije rekla ništa o njihovoj sudbini.

Nastavak suđenja je 25. augusta 2008. godine.

Povezani članci