Vijest

Sljedeće sedmice: Presuda za zločine u Gabeli

15. Augusta 2008.13:59
Naredne sedmice Sud BiH trebao bi izreći pravomoćnu presudu Nikoli Andrunu za zločine u logoru Gabela, a pred sudijama će se naći još 35 optuženih za ratne zločine.

U utorak, 19. augusta, Apelaciono vijeće Suda BiH će izreći pravomoćnu presudu Nikoli Andrunu, optuženom za saučešće u zločinima počinjenim nad Bošnjacima u logoru Gabela, koji je tokom 1993. godine bio pod kontrolom Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Obnovljeno suđenje Andrunu počelo je u martu 2008. godine, nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom je osuđen na 13 godina zatvora. I Tužilaštvo i Odbrana su tražili da Vijeće izrekne pravednu presudu.

Tužilaštvo BiH će u ponedjeljak, 18. augusta, saslušati prve svjedoke na suđenju Radetu Veselinoviću, bivšem pripadniku Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) optuženom za učešće u ubistvima, prisilnim preseljenjima, hapšenjima, zatvaranjima, te psihičkom i fizičkom zlostavljanju nesrpskog stanovništva sa područja Hadžića tokom 1992. godine.

Istog dana nastavlja se suđenje Ratku Bundalu, Neđi Zeljaji i Đorđislavu Aškrabi. Sva trojica se terete za zločine počinjene nad Bošnjacima sa područja Kalinovika tokom 1992. godine. Optužba nastavlja svoj dokazni postupak.

Suđenje Krsti Saviću i Milku Mučibabiću, optuženima za zločine počinjene tokom 1992. godine na području Nevesinja, Kalinovika, Bileće i Gacka, nastavlja se u ponedjeljak, srijedu i četvrtak – 18., 20. i 21. augusta – izvođenjem dokaza Tužilaštva.

Milorad Trbić
, optužen za genocid počinjen tokom 1995. godine, ponovo će se naći u sudnici u ponedjeljak, 18. augusta. U toku je saslušanje svjedoka Odbrane. Istog dana Tužilaštvo nastavlja izvođenje dokaza na suđenju Momiru Saviću, optuženom za zločine u Višegradu.

Gojko Kličković, Jovan Ostojić i Mladen Drljača
, optuženi za zločine počinjene na području Bosanske Krupe tokom 1991. i 1992. godine, pred Sudom BiH bi se trebali pojaviti u ponedjeljak i utorak – 18. i 19. augusta – kada se nastavlja izvođenje dokaza Tužilaštva.

Tim vještaka medicinske struke, na poziv Suda BiH, trebao bi u ponedjeljak dati svoj nalaz i mišljenje o sposobnosti Ferida Hodžića, optuženog za zločine nad Srbima u Vlasenici, da prisustvuje i prati suđenje. Hodžić je početkom juna 2008. godine imao srčani udar, nakon čega je hospitaliziran u bolnici u Tuzli.

Suđenje četvorici optuženih za zločine počinjene nad civilima u logoru Vojno kraj Mostara tokom 1993. i 1994. godine, nastavlja se u ponedjeljak i četvrtak – 18. i 21. augusta – izvođenjem dokaza Odbranâ.

U utorak, 19. augusta, Odbrana će kao svjedoka saslušati optuženog Miodraga Nikačevića, čime će početi dokazni postupak. Nikačević je optužen za zločine počinjene na području Foče. Istog dana nastavlja se suđenje Novaku Đukiću, optuženom za masakr koji je počinjen na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine.

U četvrtak, 21. augusta, zakazan je i nastavak suđenja Anti Kovaću, optuženom za zločine počinjene nad Bošnjacima u Vitezu; kao i četvorici bivših pripadnika Stanice javne bezbjednosti u Zvorniku zbog zločina nad civilima zatočenim u logorima na području ovog grada tokom 1992. godine.

Suđenje Predragu Kujundžiću, bivšem vođi jedinice “Predini vukovi”, optuženom za zločine počinjene tokom 1992. godine na području Doboja, nastavlja se u utorak i petak naredne sedmice – 19. i 22. augusta.

U srijedu, 20. augusta, pred Sudom BiH trebala bi se pojaviti četvorica bivših pripadnika Armije BiH koji su optuženi za zločine počinjene nad Hrvatima tokom 1993. i 1994. godine na području Bugojna.

Vinko Kondić, Marko Adamović i Boško Lukić
, optuženi za zločine na području Ključa, trebali bi se pojaviti pred Sudom BiH u srijedu, 20. augusta.

U četvrtak, 21. augusta, Tužilaštvo nastavlja sa izvođenjem dokaza protiv Sulje Karajića, optuženog za ubistvo pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne u decembru 1994. godine.

U petak, 22. augusta, nastavlja se suđenje četvorici bivših pripadnika Vojne policije VRS-a optuženih za
zločine počinjene nad Srebreničanima u julu 1995. godine; te suđenje Marku Škrobiću, koji se tereti za zločine počinjene tokom 1992. u mjestu Novo Selo u Kotor-Varoši.

Predrag Bastah i Goran Višković
, optuženi za zločine počinjene nad Bošnjacima na području Vlasenice, pojavit će se pred Sudom BiH u petak, za kada je zakazan nastavak izvođenja dokaza Tužilaštva.