Vijest

Sljedeće sedmice: Dva nova suđenja za ratne zločine

8. Augusta 2008.01:52

Nakon ljetne pauze, pred Sudom BiH počinju dva suđenja za ratne zločine u Višegradu i Vitezu, dok će se u istoj sedmici okončati dva obnovljena procesa.

Naredne sedmice, 12. augusta, pred Sudom BiH počet će suđenje Momiru Saviću, optuženom za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općine Višegrad.

Ovog bivšeg komandira Treće čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Tužilaštvo BiH tereti za učešće u premlaćivanju i ubistvima civila Bošnjaka te silovanju jedne osobe.

Na prvom ročištu Tužilaštvo će pročitati optužnicu, te će obje strane iznijeti uvodnu riječ, a suđenje će se nastaviti 14. augusta, kada će biti saslušani prvi svjedoci Tužilaštva. Optužba je predložila saslušanje ukupno 33 svjedoka, te vještaka medicinske struke, dok je Odbrana najavila “ne manje od 15, ali ne više od 20 svjedoka”.

U srijedu, 13. augusta, počet će suđenje i Anti Kovaću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Viteza. Prve svjedoke Tužilaštvo će saslušati dva dana poslije, 15. augusta.

Kovać je optužen da je 1993. godine, kao komandant Brigadne vojne policije Viteške brigade pri Hrvatskom vijeću obrane (HVO), zlostavljao i silovao, te zatvarao u prostorije Radničkog univerziteta grupe bolesnih civila koje su predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta prevozili na liječenje u Zenicu.

U ponedjeljak, 11. augusta, Apelaciono vijeće će saslušati završne riječi na obnovljenom suđenju Radmilu Vukoviću.

Vuković je u aprilu 2007. godine nepravosnažno osuđen na pet i po godina zatvora zbog višestrukog silovanja svjedokinje A tokom 1992. godine u Foči. Apelaciono vijeće je uvažilo žalbe Tužilaštva i Odbrane, te donijelo odluku o obnavljanju procesa.

U tri dana naredne sedmice – 12., 13. i 14. augusta – okončat će se obnovljeni dokazni postupak protiv Nikole Andruna, koji je prvostepenom presudom proglašen krivim i osuđen na 13 godina zatvora zbog zločina počinjenih u logoru Gabela, općina Čapljina.

Prvi dan pred Apelacionim vijećem bit će prezentiran videozapis sa uviđaja koji je obavljen u Gabeli 3. jula 2008. godine, a nakon toga će obje strane iznijeti završnu riječ.

Isti dani planirani su i za nastavak dokaznog postupka Odbranâ Sretena Lazarevića, Dragana Stanojevića, Mileta Markovića i Slobodana Ostojića, optuženih za zločine u Zvorniku.

Tužilaštvo tereti ovu četvoricu da su, kao pripadnici rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti Zvornik, tokom 1992. i 1993. godine učestvovali u zatvaranju i premlaćivanju civila u zgradi Suda za prekršaje i “Novom izvoru”.