Članak

Djelići nekakve radosti

22. Jula 2008.00:00
Žrtve u Bosni i Hercegovini pozdravljaju hapšenje Radovana Karadžića i izražavaju nadu da je ovo početak kraja jedne duge i teške ere.

This post is also available in: English

Prema policijskim izvještajima, u Bosni i Hercegovini nije bilo incidenata nakon vijesti o hapšenju haškog optuženika Radovana Karadžića.

Članovi udruženja žrtava rata su informaciju o hapšenju dočekali sa oduševljenjem, ističući da je “pravda pronašla svoj put”.

Radovan Karadžić uhapšen je u Beogradu u ponedjeljak, 21. jula 2008., nakon 13 godina od kada je Haški tribunal podigao optužnicu, te raspisao potjernicu, zbog njegovog učešća u zločinima počinjenim na području BiH.

“Radujem se što je pravda pronašla svoj put jer smo je dugo čekali, ali na kraju i dočekali. Ovo se trebalo desiti i ranije, i smatram da se sve može ukoliko se i želi”, rekla je Esma Palić, supruga Avde Palića, bivšeg pukovnika Armije BiH koji je nestao 1995. godine.

Haški tribunal je prvu optužnicu protiv Karadžića podigao 1995., nakon genocida počinjenog u Srebrenici u julu te godine, da bi potom bila mijenjana u novembru 1995. i maju 2000. godine.

Karadžić se tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, te teške povrede Ženevske konvencije iz 1949. počinjene na teritoriju BiH između 1. jula 1991. i 30. novembra 1995. godine.

Vijest o hapšenju jednog od najtraženijih haških bjegunaca članovi udruženja žrtava su u prvi mah dočekali sa nevjericom jer, kako ističu, “nisu vjerovalida će ikada do toga doći”.

“Jedan djelić nekakve radosti, ali na drugoj strani kad pogledaš šta je sve učinio… Ipak je, sve u svemu, dobro i jedva čekamo da dođe u Haag, i nadamo se najvećoj kazni pa da više nikad ne izađe iz zatvora”, kaže Nura Begić, jedna od onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici.

Alija Feriz iz Saveza logoraša BiH u Velikoj Kladuši ističe da nije povjerovao u vijest da je Karadžić uhapšen, ali ističe da je s njegovim hapšenjem “jednim dijelom zadovoljena pravda”.

“Mislim da je hapšenje došlo u pravom političkom trenutku jer smo svi počeli vjerovati da do toga neće doći. Prijatno sam iznenađen da je živ jer je on bio vrh zločina, a njegovo hapšenje produžit će i život Haškog tribunala”, kazao je Edin Ramulić iz Udruženja “Izvor” iz Prijedora.

Radominka Duvnjak iz Udruženja za traženje nestalih boraca i civila Vlasenice nije željela komentarisati Karadžićevo hapšenje, ali je istakla da, “koliko zna”, nije bilo nereda u tom gradu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) izašlo je u javnost sa saopćenjem da je bezbjednosno stanje u tom entitetu “stabilno”, te da “nisu zabilježeni nikakvi incidenti”.

“Padala je kiša i ništa nije bilo. Nije bilo nikakvih nereda, a i danas je isto. Ulice su puste. Neki ne vjeruju da je to realno jer ga traže tolike godine i sad ga najednom uhapse”, kaže Mladen Kojić iz Srebrenice.

This post is also available in: English