Članak

Radić i ostali: Pomagači za pečenje rakije

14. Jula 2008.05:59
Dva svjedoka Odbrane govorila o zatočenicima u zatvoru Vojno i uvjetima u kojima su tu boravili.

Vladimir Zadro, svjedok Odbrane drugooptuženog Dragana Šunjića, tvrdi da su mu dvojica zatvorenika iz Vojnog “pomagali” brati grožđe te peći rakiju.

Zadro je rekao i da on nije zvao ove zatvorenike, te da ne zna ko im je rekao da mu pomognu, ali da su gledali kako peče rakiju “jer ih je to interesovalo”.

“Interesovalo ih je kakav je kazan u kojem se peče rakija, i dopustio sam im da vide. Vojska nije bila u pratnji tih zatvorenika”, kazao je Zadro, istaknuvši da na zatvorenicima “nije primijetio” ozljede od premlaćivanja.

Uz Dragana Šunjića, Tužilaštvo BiH tereti Marka Radića, Damira Brekala i Mirka Vračevića za dešavanja u zatvoru Vojno, gdje su bili zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti. Zatvorenici su – kako se navodi u optužnici – premlaćivani, zlostavljani, silovani, odvođeni na prinudne radove i ubijani.

Zadro je kazao i da je garaža u kojoj su bili zatvoreni muškarci vlasništvo njegovog brata koji živi u Njemačkoj, te da je on tamo ulazio kada više nije bilo zatočenika.

“U garaži je bilo dosta posteljine (deka, spužvi) koja je bila stavljena na palete. Zidovi nisu bili uprljani krvlju, vidjelo se da tu žive ljudi”, kazao je Zadro, istaknuvši da je nakon odlaska zatvorenika deke i spužve zapalio jer mu je bilo nezgodno da to pere.

Svjedok Zadro je ispričao da su u dijelu njegove kuće u Vojnom bili smješteni vojnici, odnosno zapovjedništvo Prve bjelopoljske bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a takom unakrsnog ispitivanja je kazao da je to bilo zapovjedništvo Marija Mihalja.

Prema optužnici, Marko Radić je bio zapovjednik Prve bjelopoljske bojne, dok su ostali optuženi bili pripadnici te jedinice.

Tužilaštvo BiH smatra da je Mihalj bio upravnik zatvora Vojno, ali je u međuvremenu preminuo, a njegov zamjenik je bio Dragan Šunjić.

“Viđao sam Šunjića na punktovima u Bijelom Polju. Bio je pripadnik Vojne policije koja je djelovala pri Prvoj bjelopoljskoj bojnoj”, kazao je svjedok.

Drugi svjedok Odbrane Dragana Šunjića bio je Božidar Novak, nekadašnji vozač sanitetskog vozila Druge brigade HVO-a.

Novak je kazao da je vidio zatvorenike u Vojnom, kada je ljekara vozio da ih pregleda ili da im dâ lijekove.

“Bilo je djece i nena među zatvorenima. Bili su smješteni u dvije kuće. Moram reći da ni ja nisam imao bolje uslove od njih. Mislio sam da su civili, a kasnije su mi kolege rekle da su zatvorenici”, kazao je Novak, istaknuvši da nije vidio stražare ispred tih kuća.

Svjedok je dodao da poznaje Šunjića sa punktova koje su držali pripadnici Vojne policije.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. juli 2008. godine.