Članak

Radić i ostali: Dobivanje naredbi

27. Juna 2008.22:55
Dva svjedoka Odbrane tvrde da nisu dobivali naredbe od Marka Radića dok su bili na liniji u Bijelom Polju kod Mostara početkom jula 1993. godine.

Mirko Kožul, svjedok Odbrane na suđenju četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), rekao je da pripadnici Vojne policije nisu dobijali zapovijedi od optuženog Marka Radića dok su bili na liniji u Bijelom Polju početkom jula 1993. godine.

“Kada sam 1. jula 1993. godine došao u Bijelo Polje, bio je haos. Tražio sam od svog zapovjednika da mi kaže šta da radim. Poslije njegovog razgovora sa zapovjedništvom Prve bjelopoljske bojne upućeni smo na prvu liniju prema magistralnom putu. Nisam primao zapovijedi od Marka Radića”, kazao je Kožul, koji je tada bio zapovjednik Vojne policije Druge satnije Pete bojne HVO-a.

Prema navodima optužnice, Marko Radić je bio zapovjednik Prve bjelopoljske bojne HVO-a, te ga, zajedno sa Draganom Šunjićem, Damirom Brekalom i Mirkom Vračevićem, Tužilaštvo tereti za zločine u logoru Vojno kod Mostara, gdje su tokom 1993. i 1994. godine bili zatočeni civili Bošnjaci.

Zatočenici, među kojima i žene i djeca, bili su, prema optužnici, maltretirani, premlaćivani, silovani, neki ubijani, a neki odvođeni na prinudne radove.

Svjedok Kožul je istaknuo da je na liniji u Bijelom Polju, do koje je dolazio preko Vojnog, bio tri ili četiri dana i onda je ranjen. Nakon što mu je ukazana pomoć, ispričao je svjedok, još nekoliko dana bio je na liniji, i onda se njegova jedinica “raspala”.

“Ne znam gdje su otišli pripadnici Vojne policije, možda su neki i ostali u Bijelom Polju”, kazao je svjedok, potvrdivši da su među tim pripadnicima bili Mario Mihalj i Dragan Šunjić.

Prema optužnici, Mario Mihalj je bio upravnik logora Vojno, ali je u međuvremenu preminuo.

Za optuženog Šunjića svjedok nije mogao reći gdje je otišao nakon “raspada Vojne policije Druge satnije Pete bojne”.

Drugi svjedok Odbrane Marka Radića bio je Dario Marković, bivši pripadnik Vojne policije Druge satnije Pete bojne, koji je također istaknuo da je nekoliko pripadnika njegove jedinice čuvalo liniju u Bijelom Polju, ali da “nisu dobijali zapovijedi od Marka Radića”.

“Na toj liniji u Bijelom Polju ostali smo od tri do pet dana. Zapovjednik nam je bio Mirko Kožul. Sjećam se da je bio s nama i Dragan Šunjić, kojeg smo zvali Petarda”, kazao je Marković.

Poslije raspada njegove jedinice svjedok je, kako je ispričao, otišao u drugu postrojbu, te je dodao da ne zna “gdje je otišao Dragan Šunjić”.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. juni 2008. godine.