Članak

Pinčić: Potvrđena optužnica

27. Juna 2008.00:31
Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Zrinka Pinčića, kojom mu se na teret stavlja ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Konjica.

Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv Zrinka Pinčića kojom mu se na teret stavlja ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području općine Konjic.

Sud je također donio odluku kojom se Pinčić pušta iz pritvora, uz mjere zabrane.

Tužilaštvo BiH tereti Pinčića da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od novembra 1992. do marta 1993. godine, naoružan i u vojnoj uniformi, u noćnim satima ulazio u kuću u mjestu Donje Selo, općina Konjic, u kojoj su bili zatočeni civili srpske nacionalnosti, žene i djeca, među kojima i jedna nepokretna osoba.

Kako stoji u optužnici, Pinčić je iz te kuće izvodio osobu A, odvodio je u drugu prostoriju i više puta prisilio na seksualni odnos, “držeći svaki put pušku pored kreveta”. Dok joj je naređivao da se skine, navodi se uoptužnici, prijetio je da će “dovesti petnaestoricu vojnika” te da će tada “zatvorenici vidjeti šta će s njima biti”.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Pinčića 29. maja ove godine, kada mu je na prijedlog Tužilaštva određen pritvor u trajanju od mjesec dana.

Sud BiH je odbio prijedlog Tužilaštva od 26. juna 2008. godine za produženje pritvora i optuženom izrekao mjere zabrane – napuštanje mjesta boravišta, oduzimanje putnih isprava, svakodnevno javljanje u Policijsku upravu Mostar, te zabranu kontakta sa svjedocima i bilo s kim drugim osim sa braniocem.

Da bi Tužilaštvo BiH dokazalo navode optužnice, predložilo je saslušanje sedam svjedoka te dvaju vještaka, i uvođenje kao dokaza medicinske dokumentacije za oštećenu A.

Prema postojećim zakonskim odredbama, Pinčić bi se u narednih 15 dana trebao izjasniti o krivici.

Povezani članci