Članak

Kapić: Žalba na oslobađajuću presudu

20. Juna 2008.12:16
Državno tužilaštvo uložilo žalbu na prvostupanjsku presudu kojom je bivši pripadnik Armije BiH oslobođen optužbe da je počinio ratni zločin u Sanskom Mostu.

Tužilaštvo BiH je uložilo žalbu na prvostupanjsku presudu Suadu Kapiću kojom je oslobođen krivice da je počinio ratni zločin na području općine Sanski Most u septembru 1995. godine.

Tužilaštvo se žali na “pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje”, te zbog “bitnih povreda odredbi krivičnog postupka”.

“Tužilaštvo BiH je nezadovoljno prvostupanjskom presudom i, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH, uložilo je žalbu”, stoji u saopćenju Državnog tužilaštva.

Prvostupanjskom presudom koju je Sud BiH izrekao 29. aprila ove godine, Kapić je oslobođen optužbi da je kao pripadnik Trećeg bataljona 517. cazinske brigade Petog korpusa Armije BiH, 18. septembra 1995. u općini Sanski Most učestvovao u zarobljavanju šest pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), i da je nakon toga trojicu od njih ubio, a jednog teško ranio.

Obrazlažući presudu, Davorin Jukić, predsjedavajući sudskog vijeća koje je donijelo presudu, kazao je kako “Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo činjenični opis iz optužnice, kao ni identitet optuženog, propustivši izvršiti radnje prepoznavanja”.

Žalbu Tužilaštva BiH razmatrat će Apelaciono vijeće Suda BiH i naknadno donijeti odluku.

Povezani članci