Članak

ICTY: Župljanin u Haagu iduće sedmice

13. Juna 2008.00:00
Iako je uhapšen 11. juna, Župljanin bi zbog zakonskih obaveza mogao biti izručen Haškom tribunalu tek iduće sedmice.

This post is also available in: English

Stojan Župljanin, haški optuženik, će biti izručen Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) tek sljedeće sedmice, jer prije ne mogu biti ispunjene sve zakonske pretpostavke za ekstradiciju.

Ivana Ramić, glasnogovornica Okružnog suda u Beogradu, za Justice Report je pojasnila da će tokom dana, 13. juna, Župljaninu biti uručena optužnica kojom ga Tužilaštvo u Haagu tereti za ratne zločine počinjene na području BiH.

Župljanina su, po međunarodnoj potjernici koja je raspisana prije devet godina, uhapsili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije 11. juna 2008. u stanu u Pančevu.

Ovom haškom optuženiku na teret se stavlja zločin protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja rata, te planiranje progona “koji je eskalirao u genocid” na području Bosanske krajine.

Župljanin je optužen po ličnoj i komandnoj odgovornosti za zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima i Hrvatima na području Kotor-Varoši, Banje Luke, Prijedora, Sanskog Mosta, Ključa, Bosanskog Novog…

Nakon što Župljanin primi optužnicu i izjasni se da li ju je razumio, Okružni sud u Beogradu će donijeti odluku da li su “ispunjeni zahtjevi za ekstradiciju”.

Prema Zakonu o suradnji sa MKSJ-om, optuženi i njegov branitelj imaju pravo na tu odluku uložiti žalbu u zakonskom roku od tri dana. Ukoliko je ulože, Vanraspravno vijeće Okružnog suda u Beogradu će donijeti odluku koja će biti pravosnažna, i nakon toga može uslijediti ekstradicija.

Župljanin se nakon hapšenja i privođenja u Okružni sud u Beogradu predstavljao kao Branislav Vukadin, što je stajalo i u dokumentima koje je posjedovao a koji su izdati u Bačkoj Palanci. Nakon DNK analize utvrđeno je da je riječ o haškom optuženiku Župljaninu.

This post is also available in: English