Vijest

Optužnica protiv Milisava Gavrića

12. Juna 2008.09:09

Milisav Gavrić, protiv kojeg je 12. juna 2008. godine potvrđena optužnica za zločin protiv čovječnosti počinjen u Srebrenici, nalazi se u bjekstvu u Srbiji.

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Milisava Gavrića za zločin protiv čovječnosti “u vezi sa genocidom” na području Srebrenice. Justice Report saznaje od Tužilaštva BiH da se optuženi nalazi u Srbiji i nedostupan je domaćim organima gonjenja. predstavnika

“Tužilaštvo se do sada nije izjasnilo o potjernici, i ukoliko bude, o tome će krajnju odluku donijeti Sud BiH. Za sada je podnesen samo prijedlog za određivanje pritvora”, rekla je Selma Hećimović, glasnogovornica Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo tereti Gavrića da je kao zamjenik komandira Policijske stanice Srebrenica “počinio, poticao, pomagao i podržavao” činjenje zločina na području ove općine, u julu 1995. godine.

Između ostalog, tereti se za prisilni transport hiljada civila Bošnjaka iz Srebrenice, te odvajanje muškaraca, kojima se od tada gubi svaki trag, odnosno za učestvovanje u prisilnom nestanku velikog broja Srebreničana.

Gavriću je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) 11. jula 2007. godine oduzelo lične dokumente i putne isprave, slijedeći odluku Visokog predstavnika za BiH kojom se optuženom zabranjuje izlaz iz BiH.

Državno tužilaštvo tvrdi da je, uprkos tim rješenjima, Gavrić boravio u Srbiji, čije državljanstvo posjeduje, i gdje ima stalno mjesto boravka. Iako Tužilaštvo već ima informaciju da je optuženi u bjekstvu u Srbiji, uz optužnicu su Sudu dostavili i prijedlog za određivanje pritvora zbog “opasnosti od bjekstva”.

“Izjava koju je Gavrić dao pred pravosudnim organima u Republici Srbiji, suočen sa optužbama koje mu se stavljaju na teret, potvrđuje da on zasigurno neće nikada doći na teritoriju BiH”, navodi se u prijedlogu Tužilaštva.

Tužilaštvo također raspolaže informacijom da je optuženi rasprodao svu imovinu koju je imao u Srebrenici, te je i to “dovoljan razlog da se liši slobode, jer ga faktički više ništa ne veže za Srebrenicu ni za BiH”.

U optužnici koja tereti Gavrića navodi se da je optuženi zločine počinio zajedno sa drugim neidentifikovanim vojnicima i policajcima, a kao njegovi saučesnici navode se i Miroslav Deronjić i Momir Nikolić.

Nikolića je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), nakon sporazuma o priznanju krivice, osudio na 20 godina zatvora za zločine u Srebrenici, dok je Deronjić, bivši predsjednik bratunačkog Kriznog štaba, osuđen je na 10 godina zatvora zbog zločina počinjenih u selu Glogova.