Članak

Još jedna optužnica za genocid u Srebrenici

4. Juna 2008.00:00
Sud BiH potvrdio još jednu optužnicu za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Vase Todorovića, nekadašnjeg pripadnika Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, kojeg Tužilaštvo tereti za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.

Tužilaštvo smatra da je Todorović, između ostalog, 12. jula 1995. godine učestvovao u prisilnom preseljenju Bošnjaka iz Srebrenice, te osiguravao cestu Bratunac – Konjević Polje kojom su prolazili autobusi i kamioni puni civila.

Todorović se još tereti i za učestvovanje u zarobljavanju više hiljada muškaraca koji su “kroz šumu pokušavali da pobjegnu iz zaštićene zone”, te provođenju kolone od više stotina zarobljenika prema skladištu Zemljoradničke zadruge Kravica “znajući da će biti pogubljeni”.

“Nakon zatvaranja i ubijanja zarobljenih Bošnjaka, Vaso Todorović je vršio stražu kako bi spriječio bjekstvo zarobljenika”, navodi se u optužnici.

Todorović je uhapšen u aprilu 2008. godine, od kada se i nalazi u pritvoru.

Pred Sudom BiH trenutno je u toku postupak protiv jedanaestorice bivših pripadnika Drugog odreda Specijalne policije i Vojske Republike Srpske (VRS) koji su optuženi za genocid počinjen 13. jula 1995. godine u Kravici.

Za isto djelo osumnjičeni su i Zoran Tomić, uhapšen 2. juna 2008. godine, te Radomir Vuković, koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Srbiji, te se očekuje njegovo izručenje domaćim organima pravosuđa. Obojica su, prema dostupnim podacima, bili pripadnici Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića.

Za genocid u Srebrenici također se pred Sudom BiH vodi postupak protiv Milorada Trbića, bivšeg oficira za bezbjednost Zvorničke brigade VRS-a.

Povezani članci

This post is also available in: English