Članak

Zoran Tomić u pritvoru

3. Juna 2008.18:54
Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor bivšem pripadniku Drugog odreda Specijalne policije osumnjičenom za genocid počinjen 1995. godine nad Srebreničanima u Kravici.

Na prijedlog Tužilaštva BiH Državni sud odredio je jednomjesečni pritvor Zoranu Tomiću Zgembi, bivšem policajcu koji je osumnjičen za genocid počinjen 1995. godine na području Srebrenice. Tomić je uhapšen 2. juna ove godine.

Prema nezvaničnim informacijama, Tomić je bio policajac, a sa dužnosti je suspendovan u julu 2007., kada je navodno protiv njega otvorena istraga zbog učešća u događajima u i oko Srebrenice u julu 1995. godine.

Sud BiH odredio je pritvor osumnjičenom smatrajući da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i “eventualne saučesnike”, te zbog toga što postoji opasnost da će osumnjičeni “uništiti ili sakriti materijalne dokaze kao i tragove zločina”.

“Sud je zaključio da postoji osnovana bojazan da će osumnjičeni, radi vlastite odbrane, ukoliko bi se našao na slobodi, dodatno otežati pronalazak masovnih grobnica”, jedan je od razloga određivanja pritvora koje je naveo Sud BiH.

Zoran Tomić je 13. oktobra 2007. godine svjedočio pred Sudom BiH u korist dvojice od jedanaest bivših pripadnika Specijalne policije i Vojske Republike Srpske (VRS) koje Tužilaštvo tereti za genocid u Srebrenici, odnosno strijeljanje više od 1.000 Bošnjaka u Kravici.

Tomić je tom prilikom kazao da je bio pripadnik Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, te je Brani Džiniću, jednom od optuženih, pokušao dati alibi za 13. juli 1995. godine, kazavši da je tada, zajedno s njim, bio 1.300 metara udaljen od područja gdje je ubijen veliki broj Srebreničana.

Za genocid u Kravici Tužilaštvo BiH sumnjiči još i Vasu Todorovića, također bivšeg pripadnika Drugog odreda Specijalne policije, koji se od 8. aprila ove godine nalazi u pritvoru, kao i Radomira Vukovića, koji je uhapšen u Srbiji i čije izručenje se još uvijek očekuje.