Članak

Vrdoljak: Kraj dokaznog postupka

29. Maja 2008.07:38
Tužilaštvo BiH okončalo dokazni postupak protiv optuženog za zlostavljanje zatočenika u Derventi i Bosanskom Brodu.

Tužilaštvo BiH je saslušalo vještaka patologa te predložilo materijalne dokaze, čime je okončalo svoj dokazni postupak na suđenju Ivici Vrdoljaku.

Odbrana je najavila da će 2. juna saslušati jednog vještaka, te samog optuženog, čime će početi sa izvođenjem dokaza.

Državno tužilaštvo tereti Ivicu Vrdoljaka za zločine protiv civilnog stanovništva počinjene na području općina Derventa i Bosanski Brod. Vrdoljak je, prema optužnici, bio pripadnik 103. derventske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te je u ljeto 1992. godine “učestvovao u maltretiranju zatočenika srpske nacionalnosti u zatvoru Silos, Derventa, i u podrumu robne kuće ‘Beograd’, Bosanski Brod”.

Vještak patolog Ljubomir Turkić je pregledao medicinsku dokumentaciju nekih od bivših zatočenika iz ova dva grada te je konstatovao da su oni imali tragove tjelesnih povreda, ožiljke od opekotina i tupih metalnih predmeta.

“Opekotine je mogla uzrokovati užarena žica ili neki drugi užareni predmet, a neke opekotine su nastale žarom cigarete”, rekao je vještak Turkić.

Objašnjavajući da je svoj nalaz o vrsti i uzroku povreda napravio prošle godine, po naredbi Okružnog tužilaštva Doboj, na osnovu medicinske dokumentacije koja potječe iz 1992., 1993. i 1994. godine, vještak je dodao da je “na osnovu ožiljaka nemoguće precizno kazati kada su povrede nastale”.

Na unakrsno ispitivanje Odbrane je li moguće nakon nekoliko godina razlučiti jesu li ožiljci nastali zbog opekotina ili na neki drugi način, vještak je odgovorio kako to nije moguće, te da “ožiljci mogu približno odražavati oblik povrede, ali ne i način povređivanja”.

Tužilac Mirsad Strika je uložio i preostale materijalne dokaze, među kojima i tri fotografije koje se odnose na mjesta zatočenja, te “sredstva za mučenje u zatvorima”.

Branilac Krešimir Zubak uložio je prigovor, navodeći da smatra kako je fotodokumentacija pripremljena na “nezakonit način”.

“Fotodokumentacija o sredstvima za mučenje u zatvorima je pripremljena 2001. godine. Ne vidim na koji su način ta sredstva pronađena u zatvorima skoro deset godina nakon događaja koji se spominje u optužnici”, obrazložio je Zubak.

Sudsko vijeće će naknadno donijeti odluku o prihvatljivosti ovih dokaza.

Povezani članci