Članak

Radić i ostali: Svjedoci Dragana Šunjića

29. Maja 2008.00:00
Odbrana Dragana Šunjića saslušala prve svjedoke.

This post is also available in: English

Zdravko Šunjić, prvi svjedok Odbrane Dragana Šunjića na suđenju za ratni zločin počinjen u Vojnom kod Mostara, tvrdi da je zajedno sa optuženim bio pripadnik Druge satnije Pete bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) sve do polovine septembra 1993. godine, kada se optuženi razdužio.

Svjedok Šunjić je kazao da “nikada nije vidio zarobljenike u Vojnom”, pojasnivši da je čuo od drugih vojnika da je postojao zatvor, ali da je sa pripadnicima svoje jedinice kroz Vojno prolazio “samo u večernjim satima”, kako bi izvršili zadatke kao vojna policija.

Uz Dragana Šunjića, Tužilaštvo BiH tereti Marka Radića, Damira Brekala i Mirka Vračevića za dešavanja tokom 1993. i 1994. godine u zatvoru Vojno kod Mostara, gdje su bili zatvoreni civili Bošnjaci, među kojima žene i djeca. Prema otpužnici, zatvorenici su zlostavljani, maltretirani, ubijani, silovani i odvođeni na prinudne radove.

Prema optužnici, Šunjić je od augusta 1993. do marta 1994. godine bio dozapovjednik zatvora Vojno, te pripadnik Prve bjelopoljske bojne HVO-a.

Za optuženog Šunjića svjedok je kazao da je “do početka augusta 1993. godine, kada su dobili premještaj da idu u Rudnik”, stalno bio s njim.

Svjedok Šunjić je tokom direktnog ispitivanja kazao da je jedina njegova veza sa zarobljenicima bila kada je, zajedno sa optuženim Šunjićem i još nekoliko pripadnika Vojne policije, krajem jula “u Đubranima čuvao 30 zarobljenika, koji su dan kasnije odvedeni u Bijelo Polje”.

“Šta smo mi jeli i pili, i ti zarobljenici su isto to dobili”, kazao je svjedok.

Drugi svjedok Odbrane Dragana Šunjića bio je Jozo Prga, bivši pripadnik Bjelopoljske brigade.

“Šunjić je sa mnom bio u jedinici do 8. aprila 1993. godine i onda je prešao u Vojnu policiju. Viđao sam ga na punktovima u Vrapčićima i Salakovcu dok nisam uhapšen 30. juna 1993. godine”, kazao je Prga, ispričavši da je zarobljen od pripadnika Armije BiH i odveden u IV Osnovnu školu u Mostar.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. juni 2008. godine.

This post is also available in: English