Članak

Lelek: Izvinjenje u ime naroda

16. Maja 2008.00:00
Obraćajući se Sudskom vijeću, Željko Lelek istakao da nije učestvovao u zločinima u Višegradu, te se izvinio nevinim žrtvama “u ime svog naroda”.

This post is also available in: English

U završnoj riječi Odbrane na kraju suđenja za zločine u Višegradu, advokat Fahrija Karkin zatražio je da Sud oslobodi krivice Željka Leleka po svim tačkama optužnice, dok se optuženi izvinio žrtvama, istaknuvši da nije počinio “nikakvo krivično djelo”. Izricanje presude zakazano je za petak, 23. maj 2008 godine.

“Ja mogu da se izvinim žrtvama u moje ime i ime moga naroda, ali ja i moj narod ne možemo odgovarati za ono što je počinjeno. Znam da nisam počinio nikakvo krivično djelo, nikada nisam ni pomislio takvo nešto. To je u totalnoj suprotnosti sa mojim vaspitanjem”, istakao je Lelek obraćajući se Sudskom vijeću.

Državno tužilaštvo tereti Leleka da je – sa pripadnicima paravojne formacije na čijem čelu je bio Milan Lukić, sada haški optuženik – u toku 1992. godine saučestvovao u počinjenju niza zločina, uključujući protjerivanja, ubistva i silovanja.

Lelek je kazao da je bio “u stalnom sukobu sa Milanom Lukićem”, koji mu je ranije prijetio smrću jer je “pomagao Bošnjacima u tim teškim vremenima”, te je dodao da ga je završna riječ tužiteljice Božidarke Dodik “zaboljela”, jer je izjavila da optuženi nije izrazio kajanje za počinjene zločine.

U završnoj riječi Lelekov branilac Fahrija Karkin je istakao kako, nakon analize dokaznog postupka, “smatra da nema dovoljno dokaza da se optuženi proglasi krivim”. Također je predložio da “po izricanju oslobađajuće presude” Sud optuženom ukine pritvor.

Branilac se osvrnuo na sve dokaze koji su provedeni u toku glavnog pretresa, naglasivši kako su iskazi svjedoka Optužbe imali “previše izmjena i nepodudarnosti”.

“Svakim narednim izjavama svjedoci su mijenjali iskaze. Svi su različito opisali odvođenja članova njihovih porodica, kao i osobe koje su u tome učestvovale. Tvrdim da su iskazi svjedoka Tužilaštva neuvjerljivi, kontradiktorni i u sukobu sa ostalim dokazima”, rekao je Karkin.

Odbrana se u toku ovog postupka suočavala sa problemima u pribavljanju dokaza i svjedoka, kazao je Karkin, posebno istaknuvši “igrariju sa bitna dva svjedoka – braćom Lukić”.

“To su ličnosti koje su generatori svega što se dešavalo u Višegradu”, rekao je branilac.

Odbrana Željka Leleka je u toku dokaznog postupka više puta tražila saslušanje Milana i Sredoja Lukića, rođaka koji u Haagu čekaju početak suđenja za ratne zločine u Višegradu, ali su oni to odbili.

Čitajući završnu riječ, Fahrija Karkin je više puta punim imenom spomenuo svjedokinju kojoj je na glavnom pretresu Sudsko vijeće odoborilo određene mjere zaštite. Tek nakon određenog vremena, Hilmo Vučinić, predsjednik Sudskog vijeća, upozorio je branioca da svjedokinju oslovljava pseudonimom S.

Vučinić je potom, tek nakon petnaestominutne pauze i povratka u sudnicu, upozorio i prisutne predstavnike medija i javnosti da ne smiju otkrivati te podatke.

This post is also available in: English