Članak

Vrdoljak: Najveće poniženje

12. Maja 2008.18:34
Svjedoci Tužilaštva BiH govorili o učešću Ivice Vrdoljaka u okrutnim zlostavljanjima zatočenika tokom 1992. godine.

 

Luka Patković i Momir Lazić, svjedoci Tužilaštva BiH, ispričali su kako ih je optuženi Vrdoljak okrutno premlaćivao u logorima na području Dervente i Bosanskog Broda, te kako je učestvovao u mučenju drugih zatočenika “užarenim čelikom”.

“Tokom zatočenja u vojnom skladištu na Rabiću, stric mi je pričao da ga je Geza mučio tako što ga je pržio užarenim čelikom po cijelom tijelu, i te ožiljke sam vidio. Geza mene tu nije tukao, ali jeste kada sam sa drugim zatočenicima prebačen u Silos. Najveće poniženje mi je bilo kada me je tjerao da priznam da imam oružje”, rekao je Patković, koji je istakao da je uhapšen 26. aprila 1992.godine u Derventi.

Državno tužilaštvo tereti Ivicu Vrdoljaka zvanog Geza, bivšeg pripadnika 103. derventske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da je tokom 1992. godine učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila u objektu Silos u Derventi, te u skladištu robne kuće “Beograd” u Bosanskom Brodu.

“Koliko se mogu sjetiti, Vrdoljak je bio vojnik i nosio je uniformu. Tada je imao kratku crnu kosu, nije imao bradu i bio je krupniji nego što je sada. Sad kad ga pogledam – to je taj čovjek koji nas je tukao”, kazao je Patković idodao da optuženog poznaje odranije.

Kako je svjedok Patković istakao, tokom davanja izjave u policiji 1994. godine,nakon izlaska iz logora, saznao je da je osoba koju su zvali Geza optuženi Ivica Vrdoljak.

Momir Lazić, drugi svjedok Tužilaštva, tvrdi da je 26. juna 1992. godine prvi put vidio Vrdoljaka u objektu Silos, gdje ga je, zajedno sa drugim vojnicima,fizički zlostavljao.

“Uveli su me u jednu prostoriju gdje sam zatekao šest vojnika, i jedan od njih mi je naredio da kleknem i klanjam. Dok sam to radio, počeli su me udarati po rebrima, i u jednom momentu sam osjetio užasan bol na desnom kuku koji je nastao prženjem”, rekao je Lazić, naglasivši da ne zna ko ga je mučio “užarenim čelikom”.

Svjedok je istakao da je za ime Ivice Vrdoljaka saznao od Patkovića, koji mu je rekao da Gezu poznaje i da je to njegovo “pravo ime”.

“Vrdoljak me je još jednom izveo i tukao sa drugim vojnikom. On me je, po dolasku u skladište robne kuće ‘Beograd’, odveo u posebnu prostoriju, gdje su me udarali nogama, rukama i palicama. Kada sam pao na tlo, uzeo je ciglu i udario me po glavi”, kazao je Lazić.

Nastavak suđenja zakazan je za ponedjeljak, 19. maj 2008. godine.

Povezani članci