Članak

Kravica: Zatraženo kažnjavanje Krstića

12. Maja 2008.00:00
Sud BiH traži od Ministarstva pravde Velike Britanije da Radislavu Krstiću izrekne sankciju zbog odbijanja svjedočenja.

This post is also available in: English

Državni sud je zatražio da Ministarstvo pravde Velike Britanije izrekne sankciju Radislavu Krstiću zbog odbijanja da svjedoči na suđenju jedanaestorici optuženih za genocid u Srebrenici.

Krstića je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio na 35 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici. Osuđeni se nalazi se na odsluženju kazne u Velikoj Britaniji, odakle je videolinkom trebao svjedočiti u predmetu Kravica 7. maja ove godine, kada je odbio da komunicira sa Sudom BiH.

Krstić je iskaz trebao dati u korist Miloša Stupara, Milenka Trifunovića, Petra Mitrovića, Brane Džinića, Aleksandra Radovanovića, Slobodana Jakovljevića, Miladina Stevanovića, Velibora Maksimovića, Dragiše Živanovića, Branislava Medana i Milovana Matića, koji su optuženi za učešće u strijeljanju više od 1.000 Srebreničana u selu Kravica.

Nedavno je Sud BiH sličnu intervenciju zatražio i od predstavnika nadležnih organa Kraljevine Norveške, kada su Vidoje Blagojević (osuđen na 15 godina zatvora zbog “pomaganja i podržavanja srebreničkog genocida”) i zaštićeni svjedok S4 odbili svjedočiti u istom predmetu.

Povezani članci

This post is also available in: English