Članak

Radić i ostali: Pružanje medicinske pomoći

7. Maja 2008.07:03
Svjedokinja Odbrane Marka Radića tvrdi da su u Vojnom medicinsku pomoć dobijali kako vojnici, tako i zatočeni civili.

Doktorica Vajdana Tomić, svjedokinja Odbrane prvooptuženog Marka Radića na suđenju za zločin u Vojnom kod Mostara, tvrdi da je vojni sanitet “svima pružao medicinsku pomoć” bez obzira da li se radilo o vojnicima ili zatočenim ženama i djeci.

“Ulazila sam par puta u kuću u kojoj su bile zatvorene žene i djeca bošnjačke nacionalnosti. Uslovi u kojima su bili smješteni nisu ništa odstupali od uslova u kojima je bio naš sanitet. Ne mogu se sjetiti da li su imali krevete za spavanje”, kazala je Tomić, koja je tokom 1993. godine bila načelnik saniteta Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Vojnom.

Uz Marka Radića, Tužilaštvo BiH tereti i Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića za zločine u logoru Vojno, gdje su tokom 1993. i 1994. godine zatvarani Bošnjaci. Zatvorenici su, prema optužnici, bili maltretirani, prebijani, silovani i odvođeni na prinudne radove.

Svjedokinja je rekla kako “misli” da su zatočene žene i djeca dobijali hranu, te da “neuhranjenosti kod tih osoba nije bilo ni u kojem slučaju”.

“Svećenik je nabavljao pelene i dopremao hranu za djecu ili odrasle kojima je to trebalo”, kazala je Tomić, dodavši da ne zna ko je doveo te žene i djecu u Vojno.

Tokom unakrsnog ispitivanja Tomić je kazala da “ne zna” da su muškarci bili zatvoreni u Vojnom.

Kao drugi svjedok Odbrane prvooptuženog ispitan je Zoran Trninić, također ljekar, koji je 1993. godine radio u sanitetu u Vojnom.

“Znam da su bili zatočeni i muškarci jer sam i njima pružao medicinsku pomoć. Sjećam se da sam sa jednim zatočenikom koji je bio teško ranjen u trbuh i kralješnicu prebačen u Vojnu bolnicu u Mostar. Toga se sjećam jer me je bilo strah snajperske vatre kojoj smo bili izloženi”, kazao je Trninić.

Na pitanje tužioca Judea Romana da li je ikada pomagao zatočeniku koji je imao ozljede od premlaćivanja, svjedok je odgovorio da nije.

“Išao sam par puta i u kuću gdje su bile žene različitih životnih dobi i malodobna djeca. Više osoba je bilo u jednoj prostoriji. Na podu su spavali, na nekoj prostirci, ali kuća nije bila devastirana”, kazao je ovaj svjedok, istaknuvši da Marko Radić “nad nama nije imao nikakvu nadležnost”.

Marica Perić je saslušana kao zajednički svjedok Odbranâ Marka Radića i Mirka Vračevića, a tokom 1993. godine je “kuhala u Vojnom i ponekad čistila vojnicima”. Ona je ispričala da je samo znala za zarobljene žene i djecu, ali tvrdi da nikada nije ulazila u njihove prostorije.

Za Vračevića je svjedokinja rekla da je “čuvao svoju kuću” i da je “bio strašno mršav”, dok je za Radića kazala da je bio u Bočinama, mjestu gdje je bilo sjedište Prve bojne bjelopoljske brigade.

Prema optužnici, Radić je u junu 1993. godine bio zapovjednik Prve bojne bjelopoljske brigade HVO-a.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. maj 2008. godine.