Članak

Trbić: Izvještaj o Srebrenici

14. Aprila 2008.00:00
Bivši član Komisije za Srebrenicu govorio o zaključcima iznesenim u njenom izvještaju 2004. godine.

This post is also available in: English

Odbrana Milorada Trbića, optuženog za saučesništvo u genocidu u Srebrenici, saslušala je svjedoka koji je govorio o zaključcima iznesenim u izvještaju Komisije Vlade Republike Srpske o dešavanjima u i oko Srebrenice u julu 1995. godine.

Đorđe Stojaković, član Komisije, koja je izvještaj okončala 2004. godine, rekao je da su utvrdili kako je nakon pada Srebrenice “nestalo oko 7.789 osoba”.

Komisija je brojala osam članova, od kojih su većina bile “sudije sa dugogodišnjim radnim iskustvom u krivičnom pravu”.

Optužnica Tužilaštva BiH tereti Milorada Trbića da je kao pomoćnik načelnika za bezbjednosti Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno sa ostalim pripadnicima vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova, “učestvovao u pogubljenju preko 7.000 muškaraca Bošnjaka”, i to 13. jula 1995. godine na stadionu u Bratuncu, gdje je bilo zatvoreno između 1.000 i 1.500 muškaraca.

Stojaković je tokom direktnog ispitivanja pojasnio da je Komisija nailazila na poteškoće pri utvrđivanju broja nestalih zbog dupliranja imena na postojećim spiskovima.

“Imali smo slučaj gdje je jedna osoba bila prijavljena kao nestala, a kasnije smo saznali da se nalazi na izdržavanju kazne u Mitrovici zbog teške krađe”, kazao je Stojaković.

U ukupnom broju nestalih, pojasnio je svjedok, nalaze se i neke “osobe koje su izvršile samoubistvo u tadašnjoj navali gladi”, kao i “oni koji su poginuli na borbenim linijama kada su htjeli da zauzmu linije koje su držale srpske snage u pravcu iz Srebrenice prema Tuzli”.

“U grobnicama su sahranjivani i oni koji su strijeljani i oni koji su poginuli na borbenim linijama. Jedno komunalno preduzeće je išlo na sanaciju terena i u grobnice koje su im bile bliže stavljalo leševe”, kazao je Stojaković.

Za 32 grobnice koje nisu ekshumirane, svjedok kaže da ih nije posjetio jer nije bio član tima koji je to radio, ali ističe da je moguće da je u nekim od njih samo jedan ili dva leša.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. april 2008. godine.

This post is also available in: English