Vijest

Pritvor za osumnjičenog za genocid

8. Aprila 2008.18:20
Sud BiH odredio pritvor za još jednu osobu osumnjičenu za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice.

Tužilaštvo BiH je zatražilo, a Sud BiH odobrio, jednomjesečni pritvor za Vasu Todorovića, osumnjičenog za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice počinjen u julu 1995. godine.

Todorović je bio pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, te je, pored ostalog, osumnjičen i za saučesništvo u ubistvima oko 1.000 muškaraca na farmi u Kravici.

Pri obrazlaganju prijedloga za određivanje pritvora, tužilac Ibro Bulić je kazao da su Todorovićevo ime saznali u toku istrage od “jednog saizvršioca”.

“Osumnjičeni Todorović se krio u susjednoj Srbiji, koja ga je naposljetku izručila BiH, cijeneći da postoje osnovane sumnje da je počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret”, kazao je tužilac Bulić.

U prijedlogu za određivanje pritvora stoji i da je osumnjičeni u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, “zajedno sa drugim učesnicima, sudjelovao u zločinačkom poduhvatu s ciljem istrebljenja bošnjačkog naroda u Srebrenici”.

Navodi se i da je osumnjičeni, sa drugim saučesnicima, 12. i 13. jula 1995. godine “osiguravao cestu, i istu zatvarao i otvarao za promet, u skladu sa planom prisilnog preseljenja oko 25.000 žena, djece i staraca bošnjačke nacionalnosti”.

Također je 13. jula 1995. godine “izvršavao sigurnosne dužnosti u selu Sandići, općina Bratunac”, gdje je zadržavano više hiljada zarobljenih muškaraca, a zatim izdvojeno između 20 i 30 njih i predano nepoznatim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), koji su ih odvezli kamionom, i od tada im se gubi svaki trag.

Obrazlažući svoj prijedlog o određivanju pritvora, tužilac je naveo da postoji opasnost od bijega osumnjičenog te njegovog utjecaja na svjedoke.

“Za krivično djelo za koje se sumnjiči Vaso Todorović predviđena je kazna zatvora veća od 10 godina. Smatramo da bi osumnjičeni, ako bi ostao na slobodi, mogao uznemiravati svjedoke, a postoji i opasnost od utjecaja na saučesnike, od kojih se veći broj nalazi na slobodi”, dodao je tužilac.

Advokat Haris Bojić je izjavio kako se Vaso Todorović, kao obični policajac koji nije bio dovoljno upućen niti informisan, ne može okarakterisati kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata.

Obraćajući se Staniši Gluhajiću, sudiji za prethodno saslušanje Suda BiH, Todorović je kazao da se “ne osjeća krivim”, te da će “vrijeme učiniti svoje”.

Sud je prihvatio obrazloženja Tužilaštva, te je kao jedan od razloga za određivanje pritvora naveo “sigurnost i mir građana”.

Pred Sudom BiH trenutno je u toku postupak protiv jedanaest bivših pripadnika Specijalne policije i VRS-a koji su optuženi za strijeljanje više od 1.000 Bošnjaka u Kravici.