Vijest

SLJEDEĆE SEDMICE: Četiri izjašnjenja o krivnji

21. Marta 2008.22:41
Naredne sedmice pred Sudom BiH o krivici bi se trebala izjasniti četvorica optuženih, dok će obnovljeni procesi početi u dva predmeta

BIRN BiH

Sljedeće sedmice će se u vezi s navodima optužnica koje je protiv njih podiglo Tužilaštvo BiH izjasniti Vinko Kondić, Mladen Drljača, Jovan Ostojić i Miodrag Nikačević.

Nakon što je 14. marta odgođeno izjašnjenje o krivnji Vinka Kondića zbog njegove bolesti, novo ročište zakazano je za ponedjeljak, 24. mart.

Kondića, bivšeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ključ i člana Kriznog štaba Skupštine općine Ključ, Tužilaštvo BiH tereti da je imao jednu od “vodećih uloga u sprovođenju udruženog zločinačkog poduhvata” te da je učestvovao u zločinima počinjenim nad nesrpskim stanovništvom sa području Ključa. U pritvoru se nalazi od decembra 2007. godine.

U utorak i srijedu, 25. i 26. marta, o krivici za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi trebali bi se pred Sudom BiH izjasniti Mladen Drljača i Jovan Ostojić.

Tužilaštvo BiH tereti Ostojića i Drljaču za učešće u “udruženom zločinačkom poduhvatu” čiji su cilj bili progon nesrpskog stanovništva i podjela općine Bosanska Krupa. Ostojić je bio komandant 11. krupske lake pješadijske brigade vojske tadašnje Srpske Republike BiH, dok je Drljača bio član Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva Srpske općine Bosanska Krupa. Optužnicu protiv Ostojića Sud BiH je potvrdio 14. marta, a protiv Drljače 21. marta.

Miodrag Nikačević, bivši pripadnik srpskih snaga iz Foče, pred Sudom BiH bi se trebao izjasniti o krivnji u četvrtak, 27. marta. Sud BiH je optužnicu potvrdio u martu 2008., i njome se Nikačević tereti za silovanja, zlostavljanja, pljačku i odvođenja Bošnjaka iz Foče tokom 1992. godine.

U srijedu, 26. marta, Odbrana Nenada Tanaskovića trebala bi pred Apelacionim vijećem obrazložiti žalbu na prvostepenu presudu iz augusta 2007., kojom je Tanasković osuđen na 12 godina zatvora zbog učešća u zločinima počinjenim na području Višegrada tokom 1992. godine.

Početak obnovljenog suđenja protiv Nikole Andruna, bivšeg zamjenika zapovjednika logora Gabela, pred Apelacionim vijećem je zakazan za srijedu i petak, 26. i 28. marta.

U decembru 2006. Andrun je pred Sudom BiH osuđen na 13 godina zatvora zbog učešća u zločinima počinjenim tokom 1993. godine nad Bošnjacima u logoru kraj Čapljine. Tužilaštvo BiH i Odbrana su nakon toga uložili žalbe, koje je Apelaciono vijeće prihvatilo i potom poništilo prvostepenu presudu.

Saslušanje prvih svjedoka Tužilaštva BiH u procesu protiv Ferida Hodžića i Veiza Bjelića, bivših pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) Vlasenica, zakazano je za petak, 28. mart.

Hodžić i Bjelić se terete da su tokom 1992. i 1993. godine učestvovali u hapšenju, zatvaranju, te psihičkom i fizičkom zlostavljanju civila i ratnih zarobljenika u zaseoku Rovaši.

U četvrtak, 27. marta, Odbrane četvorice bivših pripadnika HVO-a optuženih za zločine počinjene u logoru Vojno saslušat će prve svjedoke. Marka Radića, Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića Tužilaštvo BiH tereti za ubistva, silovanja, premlaćivanja, zatvaranja i prisilna odvođenja Bošnjaka iz logora Vojno tokom 1993. i 1994. godine.

Odbrana Mirka (Špire) Pekeza, kojeg Tužilaštvo BiH tereti – zajedno sa Mirkom (Mileta) Pekezom i Miloradom Savićem – za zločine počinjene u Jajcu, saslušat će dva dodatna svjedoka u petak, 28. marta, čime će biti završen dokazni postupak Tužilaštva i Odbranâ.

Trojica optuženih uhapšena su u oktobru 2007., da bi potom Sud BiH potvrdio optužnicu, a suđenje je počelo u februaru 2008. godine.

Nastavak suđenja bivšem policajcu iz Višegrada Željku Leleku zakazano je za ponedjeljak, 24. mart, kada bi Tužilaštvo BiH trebalo saslušati dodatne svjedoke.

Željko Lelek se tereti da je tokom 1992. godine, zajedno sa pripadnicima paravojne formacije na čijem je čelu bio haški optuženik Milan Lukić, učestvovao u protjerivanjima i ubistvima Bošnjaka, te silovanju žena sa područja Višegrada.

Suđenje jedanaestorici optuženih za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine, nastavlja se u srijedu, 26. marta.