ICTY: Poziv na predaju

18. Marta 2008.02:20
Porodica javno pozvala haškog optuženika da se preda i spasi ih od daljnjeg pritiska.

 

Supruga i sinovi Stojana Župljanina, za kojim je potjernicu raspisao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY /MKSJ), poslali su pismo medijima u Banjoj Luci kojim ga pozivaju da se dobrovoljno preda jer oni žive u “svojevrsnom zatvoru u kojem su im oduzete sve šanse za normalan život”.

“Trpimo neviđen pritisak policijskih i međunarodnih vojnih snaga, pritisak zbog kojeg ne možemo normalno da funkcionišemo, zbog kojeg osjećamo veliki strah, što uzrokuje naše sve dublje psihičko i fizičko propadanje”, stoji u pismu čiju su autentičnost članovi porodice potvrdili agenciji Tanjug.

Porodica je Župljaninu poziv na predaju prvi put uputila u decembru prošle godine, ali je on još uvijek u bijegu.

Župljanin je tokom rata bio načelnik Centra javne bezbjednosti Banja Luka. Haški tribunal ga tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, za udruženi zločinački poduhvat, zatim za progone, istrebljenje i ubistvo, za mučenje, okrutno postupanje i nehumana djela, te deportacije i bezobzirno razaranje i pustošenje gradova i sela.

On je zajedno sa Radovanom Karadžićem, Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem jedan od preostala četiri bjegunca za kojima je raspisana potjernica u Haagu.

Njihovo hapšenje je ključni preduslov za nastavak pregovora o pridruživanju između Evropske unije i Srbije.