Članak

Đukić: Na licu mjesta dan nakon tragedije

18. Marta 2008.00:00
Prvi svjedoci na suđenju Novaku Đukiću govorili o načinu upotrebe i vrsti oružja iz kojeg je ispaljena granata na tuzlansku Kapiju

This post is also available in: English (English)

Na suđenju Novaku Đukiću, optuženom za granatiranje Tuzle u maju 1995. godine, iskaz su dala prva tri svjedoka Tužilaštva, koja su govorila o vrsti granate ispaljene na tuzlansku Kapiju, kao i o ulozi optuženog u Vojsci Republike Srpske (VRS).

Nedžad Vejzagić, nekadašnji načelnik Odjeljenja za kriminalističko-tehnička vještačenja u Ministarstvu unutrašnjih poslova BiH, ispričao je kako je 26. maja 1995. godine sa ekipom za uviđaj iz Sarajeva otišao u Tuzlu, gdje se dan prije desio “tragični događaj”.

“Na licu mjesta smo zatekli tragove ogromne tragedije. Masa krvi, ličnih predmeta, dijelova odjeće i tijela… To je bilo mjesto velike nesreće i masakra”, rekao je Vejzagić, dodavši da je njegova ekipa, zajedno sa predstavnicima UNPROFOR-a, izvršila uviđaj.

“Na osnovu pronađenih ostataka metala, stručnjaci su prepoznali da se radilo o artiljerijskom projektilu topa kalibra 130 mm. Utvrđeno je i da je ispaljen sa teritorije Ozrena”, rekao je svjedok.

Prema navodima optužnice, Đukić je, kao komandant Taktičke grupe (TG) Ozren pri VRS-u, 25. maja 1995. godine naredio granatiranje Tuzle iz topa M46 kalibra 130 mm. Od projektila koji je pao u centar grada poginula je 71 osoba, a više stotina je ranjeno.

Svjedok Dragan Jovanović, nekadašnji operativac Taktičke grupe Ozren, kojom je, prema njegovim riječima, 1995. godine komandovao Novak Đukić, ispričao je da su na području istoimene planine djelovale četiri brigade, ali i brojne “pridodate jedinice”, te da su, po zahtjevu, sve one mogle upotrebljavati top kalibra 130 mm.

“Vatrama tih oružja upravljala je komanda TG-a. Znam da su ponekad jedinice tražile upotrebu tih topova na liniji, oni su i namijenjeni za podršku u odbrani. Nije mi poznato da su upotrijebljeni na naselja”, ispričao je Jovanović, dodavši da je za granatiranje Tuzle čuo nekoliko dana nakon tog događaja, te je istakao kako mu je bilo “neshvatljivo” da bilo koji top može “dobaciti” do Tuzle.

Dragan Vasiljević, treći svjedok Tužilaštva, 1995. godine je bio komandant Prve ozrenske brigade. On je Sudu ispričao kako TG nije imala svoju artiljeriju, jer su oni bili tu samo da objedine rad svih jedinica sa tog područja.

“Topovi 130 i 155 mm su pripadali artiljeriji Prvog krajiškog korpusa i bili su pod njihovom komandom. Odobrenje za njihovu upotrebu mogli su tražiti komandanti brigade, preko Taktičke grupe. Ne znam od koga su onda oni tražili odobrenje – ili od Operativne grupe Doboj ili od Krajiškog korpusa”, ispričao je Vasiljević, koji je također za masakr u Tuzli čuo kasnije.

Suđenje Novaku Đukiću nastavlja se 8. aprila 2008. godine, saslušanjem nova četiri svjedoka Optužbe.

Džana Brkanić


This post is also available in: English (English)