Pekez i ostali: Ugroženi alibi

7. Marta 2008.00:31

Nikola Nikolaš, svjedok Odbrane Mirka (Mileta) Pekeza doveo je u pitanje alibi optuženog negirajući da ga je ovaj posjetio u septembru 1992. godine dok je bio u bolnici.

Za ubistvo 24 Bošnjaka iz sela Ljoljići i Čerkazovići, Državno tužilaštvo tereti Mirka (Špire) Pekeza, Mirka (Mileta) Pekeza i Milorada Savića, bivše pripadnike rezervne policije i Vojske Republike Srpske (VRS).

Prema navodima optužnice, oni su bili članovi naoružane grupe koja je sakupila civilno bošnjačko stanovništvo iz dvaju navedenih sela, nakon čega su ih odveli do ruba provalije u mjestu Tisovac i strijeljali.

I pored insistiranja branioca i samog optuženog, Nikola Nikolaš nije se mogao sjetiti da ga je optuženi posjetio u bolnici.

“U bolnici u Banjoj Luci sam bio sedam dana. U sobi do moje bio je Omer Karahodžić. Sjećam se da su me samo roditelji posjetili, a ne i Mirko Pekez”, odgovorio je svjedok na pitanje branioca Predraga Radulovića.

Omer Karahodžić je jedan od nekolicine Bošnjaka koji su 10. septembra 1992. godine preživjeli strijeljanje u mjestu Tisovac u općini Jajce.

Drugooptuženi Pekez je pokušao podsjetiti svjedoka Nikolaša kako ga je on ipak posjetio u bolnici, te da je Omera Karahodžića vidio u susjednoj sobi sa infuzijom.

“Ne sjećam se da si me posjetio”, ponovio je svjedok.

Odgovarajući na pitanja tužioca Mirka Lečića, Nikola Nikolaš je rekao da je u bolnicu stigao 19. septembra 1992. godine, te da je “Omer Karahodžić na njegovo odjeljenje u bolnici stigao dva-tri dana kasnije”.

Nedeljko Jandrić, nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Jajcu, koji je već dao iskaz u svojstvu svjedoka Tužilaštva, ponovo je svjedočio u korist Odbrane Mirka (Mileta) Pekeza.

Upitan koliko je osoba bilo obuhvaćeno istragom za ratni zločin iz optužnice koja tereti dvojicu Pekeza i Savića, Jandrić je odgovorio da su podnesene krivične prijave protiv tri lica.

“Stanica javne bezbjednosti u Jajcu je imala dnevnik dešavanja i u toj dokumentaciji se mogu pronaći detalji”, rekao je Jandrić.

Nedeljko Jandrić je ispričao i kako je 40 policajaca iz tog područja bilo pozvano u VRS.

“To se desilo u augustu 1992. godine. Grupa policajaca kojima je komandovao Jovo Jandrić, a koji je do tada bio u rezervnom sastavu, stavljeni su pod komandu Prve lake pješadijske brigade Šipovo. S njima nisam imao kontakte skoro mjesec i po. Ali, isti dan kad se desilo strijeljanje, dat je nalog da se Jandrić smijeni”, prisjetio se bivši načelnik SJB-a u Jajcu.

Tokom današnjeg suđenja Mirko (Mileta) Pekez je rekao kako je nekoliko puta pokušao kontaktirati tužioca Mirka Lečića, “namjeravajući mu prenijeti neka saznanja o ubistvima Bošnjaka”.

Tužilac Lečić je prokomentirao da mu nije jasno da li optuženi Pekez želi sklopiti sporazum o priznanju krivice. Tužiočeva nedoumica nije razjašnjena u sudnici.

Nastavak suđenja je 10. marta, kada će biti saslušani preostali svjedoci Odbrane drugooptuženog.

Povezani članci