Vijest

Bjelić i ostali: Odgođena statusna konferencija

4. Marta 2008.08:56
Zbog razrješenja sa dužnosti jednog od advokata Odbrane, odgođena statusna konferencija.

Unaprijed najavljena statusna konferencija, na kojoj se trebalo raspravljati o toku suđenja Veizu Bjeliću i Feridu Hodžiću, otkazana je zbog zahtjeva Odbrane za razrješenje jednog od dvaju branilaca. Sljedeće ročište je zakazano za 10. mart 2008.

Veiza Bjelića i Ferida Hodžića, bivše pripadnike Teritorijalne odbrane Vlasenica, Tužilaštvo BiH tereti da su tokom 1992. i 1993. godine učestvovali u zločinima počinjenim nad civilima i ratnim zarobljenicima sa područja Vlasenice.

U optužnici stoji da je Hodžić, kao komandant TO-a Vlasenica u zaseoku Rovaši, naredio hapšenja i zatvaranja grupe civila Srba, a da je Bjelić bio čuvar zatvora u istom zaseoku i učestvovao u silovanju i nanošenju ozljeda zatočenicima.

Advokat Fahrija Karkin je zatražio razrješenje sa dužnosti branioca Ferida Hodžića, obrazloživši zahtjev “nedostatkom vremena” i svojim obavezama u drugim procesima pred Sudom BiH i Kantonalnim sudom u Sarajevu. Sudsko vijeće je ovaj zahtjev prihvatilo.

“Korektno je da tražite razrješenje zbog ozbiljnosti ovog postupka i vaših obaveza. Volio bih da optuženi za dva do tri dana odabere drugog advokata, tako da bismo drugu statusnu konferenciju mogli održati u ponedjeljak, 10. marta”, rekao je Tihomir Lukes, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Obojica optuženih su u januaru ove godine negirali krivicu i trenutno se brane sa slobode.

Povezani članci