Članak

Mejakić i ostali: Plan obezbjeđenja logora

22. Februara 2008.06:27
Među materijalne dokaze Odbrane uvele Prijedlog plana o organizaciji obezbjeđenja logora Omarska.

Odbrane Željka Mejakića, Momčila Grubana i Duška Kneževića uvele su među materijalne dokaze Prijedlog plana o obezbjeđenju logora Omarska, u kojem se govori o policijskoj i vojnoj organizaciji te neophodnim promjenama u cilju poboljšanja obezbjeđenja pritvorenika.

U Prijedlogu plana službi obezbjeđenja koji je sačinio Željko Mejakić u junu 1992. godine – a koji je sam čitao u sudnici – između ostalog stoji da je logor Omarska “prenatrpan” te da pritvorenici nemaju dovoljno ležaja i da su žene smještene u “posebnoj prostoriji”, kao i da su od 4. juna 1992. godine angažovane tri smjene straže.

Za učešće u ubistvima, silovanju, mučenju i premlaćivanju prisilno zatvorenih Bošnjaka i Hrvata u logorima Omarska i Keraterm tokom 1992. godine, Tužilaštvo BiH tereti Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića.

U Prijedlogu dalje stoji da “dubinsko obezbjeđenje” logora vrše pripadnici Teritorijalne odbrane koji djeluju “autonomno”, te da je neophodno angažovanje “32 policajca u svakoj smjeni” s ciljem “sprečavanja bjekstva i povređivanja pritvorenika”, kao i njihovo evidentiranje po dovođenju u Omarsku.

Mejakić je istakao da je tom prilikom zatraženo izmještanje žena iz logora ili obezbjeđenje “adekvatnijeg smještaja”, kao i osiguranje dovoljne količine hrane i higijenskih potrepština. Prijedlog je sačinjen na zahtjev Sime Drljače, načelnika Stanice javne bezbjednosti Prijedor (koji je poginuo 1997. godine prilikom hapšenja), i kojem je dostavljen u junu 1992.

Od ukupno predloženih 112 dokaza Sudsko vijeće je prihvatilo 99, dok je ostale odbilo smatrajući ih “nerelevantnim”.

Odbrane su također među materijalne dokaze uvrstile i spisak poginulih pripadnika vojske i policije prilikom napada na Prijedor, skice prostorija u logoru Omarska koje su sačinjene 2004. godine, službene zabilješke o puštanju pritvorenika iz logora i slično.

Nastavak izvođenja materijalnih dokaza Odbranâ predviđen je za utorak, 26. februara 2008. godine.