Članak

Mejakić i ostali: Mišljenja i pretpostavke

19. Februara 2008.00:00
Svjedoci Odbrane kontradiktorno govorili o funkciji koju je Željko Mejakić imao u logoru Omarska

This post is also available in: English

Izjave dvaju svjedoka koje su pozvale Odbrane Željka Mejakića i Duška Kneževića oprečne su kada je riječ o funkciji koju je prvooptuženi imao tokom 1992. godine u logoru Omarska.

Odgovarajući na unakrsna pitanja tužioca, svjedokinja Nada Markovski, koja je 1992. godine u Omarskoj obavljala dužnost daktilografkinje, rekla je da “pretpostavlja” da je Željko Mejakić bio “zadužen” za policajce koji su obezbjeđivali zatvorenike u ovom logoru.

Državno tužilaštvo tereti Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića da su od aprila do kraja 1992. godine na području općine Prijedor počinili zločin protiv čovječnosti nad nesrpskim stanovništvom zarobljenim u logorima Omarska i Keraterm. Mejakić je, smatra Tužilaštvo, bio komandant logora Omarska.

Markovski je ispričala kako je u Omarsku došla krajem maja 1992. godine “po naređenju Sime Drljače”, tadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.

“Zadatak mi je bio da prekucavam izjave koje su isljednici uzimali od pritvorenika. Bile su potpisane i bilo ih je mnogo. Kucala sam i do 22 izjave dnevno”, rekla je Markovski, dodavši da je povremeno čula “plač i vrisku”, te je viđala povrijeđene ljude, koje su, “pretpostavlja”, tukli inspektori iz Banje Luke.

Svjedokinja je, odgovarajući na unakrsna pitanja tužioca Petera Kidda, rekla da “ne zna” ko je bio komandir stanice policije u Omarskoj, koja je pripadala Stanici javne bezbjednosti Prijedor. Tužilac joj je predočio prethodne izjave – koje je dala na suđenjima Miroslavu Kvočki, u februaru 2001. godine, i Milomiru Stakiću, u januaru 2003. – u kojima tvrdi da je Mejakić bio komandir tog odjeljenja, te da je bio “zadužen za logor i policajce u njemu”.

“Viđala sam tamo Mejakića, Kvočku i Prcaća, pa sam pretpostavila da je on komandir. Željko Mejakić je izdavao naređenja policiji i onima koji su obezbjeđivali logor”, rekla je Markovski, napominjući da to nije vidjela, ali “pretpostavlja”.

Svjedokinja je također ispričala da je u Omarskoj povremeno viđala i Momčila Grubana.

Miroslav Kvočka je presudom Haškog tribunala osuđen na sedam godina zatvora zbog zločina u logorima Omarska i Keraterm, Stakić na 40, a Prcać pet godina zatvora.

Simo Drljača je, kako stoji u optužnici Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, od 30. aprila do 31. septembra 1992. godine bio član Kriznog štaba Prijedor i načelnik SJB-a Prijedor. Poginuo je tokom akcije hapšenja u julu 1997.

Svjedok Radovan Kečan, bivši policajac iz Prijedora, negirao je da je Mejakić bio komandir staničnog odjeljenja u Omarskoj, rekavši da je bio tek “vođa patrolnog sektora”.

Prema Kečanovim tvrdnjama, odluku o osnivanju logora Omarska mogao je donijeti “samo Krizni štab”, a komandant logora je, prema njegovom mišljenju, bio Simo Drljača.

“Drljača je bio običan građanin dok se nije pridružio SDS-u i postao načelnik. Tada se promijenio i bio druga osoba. Za sve u SJB-u se pitao on”, ispričao je Kečan.

Suđenje se nastavlja 20. februara, saslušanjem jednog svjedoka te prezentiranjem materijalnih dokaza.

This post is also available in: English