Članak

Marginalan broj stradalih u Kravici

24. Januara 2008.00:00
Šesti vještak kojeg je saslušala Odbrana jedanaest optuženih tvrdi da je 13. jula 1995. godine u selu Kravica smrtno stradalo 25 osoba

This post is also available in: English (English)

Demografkinja Svetlana Radovanović, koju su kao vještaka pozvale Odbrane jedanaestorice optuženih za genocid, tvrdi da je, na osnovu dokumentacije Tužilaštva, zaključila kako je 13. jula 1995. godine 25 osoba smrtno stradalo u selu Kravica blizu Srebrenice.

“Na osnovu zapisnika i potvrda o smrti za 675 identifikovanih osoba čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama u široj okolini Srebrenice, zaključila sam da je na području Kravice stradalo 93 ljudi u julu 1995. godine. Najveći broj stradalih bio je 12. jula, njih 60, dok je dan kasnije, 13. jula, smrtno stradalo 25 osoba”, istakla je Radovanović.

Radovanović je svoje zaključke izvela na osnovu dokumentacije koju je Tužilaštvo uložilo kao materijalne dokaze.

Tužilaštvo BiH za genocid u selu Kravica tereti jedanaest bivših pripadnika policije i vojske Republike Srpske koji su, prema navodima optužnice, učestvovali u strijeljanju oko 1.000 Srebreničana zatočenih u skladištu poljoprivrednog dobra.

Radovanović je rekla da je, kako bi utvrdila “ukupan broj smrtno stradalih od 13. jula 1995. godine”, poredila i podatke iz izvještaja koji je uradio norveški demograf  Helge Brumborg za potrebe Haškog tribunala, te popis stanovništva BiH iz 1991. godine, kao i podatke Crvenog križa.

“Na osnovu ukrštavanja svih dokumenata, uočila sam da se informacije o datumu nestanka i datumu smrti dijametralno razlikuju, zbog čega je bilo primjera da su neke osobe viđene nakon smrti. Prema podacima Brumborga, Munib Muminović je zadnji put viđen 21. oktobra 1995. godine, dok u potvrdi o smrti stoji da je stradao 17. jula iste godine”, rekla je Radovanović.

Tokom unakrsnog ispitivanja, vještak Radovanović je istakla da je udio stradalih, izraženo u procentima, “marginalan” te da “ne može uticati na vitalitet populacije”.

“Moram istaći da broj od 17.909 Srebreničana koji trenutno borave van tog grada – a to su podaci Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice iz 2000. godine – više utiču na vitalitet populacije nego ovaj broj smrtno stradalih”, tvrdi Radovanović.

Nastavak suđenja je zakazan za 31. januar 2008. godine.

Povezani članci

This post is also available in: English (English)