Članak

Radić i ostali: Ostati živ

8. Januara 2008.00:00
Dva svjedoka Tužilaštva BiH govorila o učešću dvojice optuženih u ubistvima i premlaćivanjima Bošnjaka u logoru Vojno

This post is also available in: English

Bivši pripadnik Bjelopoljske bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH pod pseudonimom A.H. prisjetio se Bošnjaka zatočenih u logoru Vojno i rekao da je optuženi Marko Radić bio zapovjednik Bjelopoljske bojne.

“Poslije rata sam s Radićem imao dobar odnos, i danas bih s njim kafu popio”,rekao je A.H.

“Sjećam se da su Dario Sušac i Emir Brekalo 30. juna 1993. godine zarobili jednog vojnika Armije BiH. Tog nesretnog čovjeka, kako sam saznao od drugih pripadnika HVO-a, njih dvojica su zaklala”, također je rekao A.H., koji je iskaz dao putem video linka iz druge prostorije u Sudu BiH, te uz mjeru zaštite lika.

Pored Damira Brekala – koji se prije zvao Emir – za ubistva, silovanja i premlaćivanja Bošnjaka zatočenih u logoru Vojno te njihovo odvođenje na prinudne radove Tužilaštvo BiH tereti Marka Radića, Dragana Šunjića i Mirka Vračevića.

Prema dostupnim izvorima, Dario Sušac se dovodi u vezu sa zločinima počinjenim nad Bošnjacima na području Hercegovine.

Svjedok A.H. je ispričao kako je u kućama u Vojnom viđao zatočene Bošnjake, te rekao da je zapovjednik logora bio Mario Mihalj, a njegov zamjenik Dragan Šunjić.

Mario Mihalj se spominje u optužnici protiv ove četvorice, ali je umro prije njihovog hapšenja.

“Bošnjake sam vidio u periodu kada šipurak još nije bio zreo. Toga se sjećam jer sam jednoj ženi koja je bila zatočena donio nezreo šipak. Logoraši su tada slabo izgledali i bili su neugojeni”, objasnio je A.H.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH, Aziz Dautbegović, tvrdi da je u logoru Vojno bio zatočen od novembra 1993. do januara 1994. godine, te da je “skoro svaki dan”viđao Šunjića, koji je “volio kundakom puške da udara” zatočene Bošnjake.

Svjedok je ispričao da je u januaru 1994. godine, ispred kuće u kojoj je bila komanda Bjelopoljske bojne u Vojnom, Dragan Šunjić iz puške ubio zarobljenika Enesa Nurku.

“Šunjić je prvo ušao u kuću i, nakon što je s nekim završio razgovor preko telefona, uzeo pušku i ubio Nurku. Istog dana je, na kopanju, ubijen i Džemal Sabitović, tako da su ih zakopali u istu grobnicu”, sjetio se Dautbegović.

Dautbegović je u logoru Vojno “jednom vidio stražara Mirka Vračevića”, koji je bio “mršav i imao jedno oko malo defektno”.

Tokom 1993. i 1994. godine Dautbegović je, kako tvrdi, bio zatočen u logorima Heliodrom, Dretelj i Vojno, kao i u srednoj školi u Prozoru. Istakao je da mu je u Vojnom bilo najgore jer nikad “nismo znali da li ćemo ustati živi”.

Nastavak suđenja je zakazan za 15. januar 2008. godine.

This post is also available in: English