Članak

Palija: Svjesna i odgovorna izjava svjedoka

9. Novembra 2007.14:32
Svjedoci Odbrane tvrde da Jadranko Palija nije učestvovao u zločinima počinjenim u Sanskom Mostu

Bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) Đuro Stojinović i Nedeljko Kondić, obojica svjedoci Odbrane, istakli su da Jadranko Palija nije učestvovao u odvođenju civila iz sela Begići, kao i u drugim zločinima počinjenim tokom 1992. godine na tom području.

“Sjećam se da sam nedaleko od kuća Begića vidio 19 civila kako idu u koloni. Na čelu je bio jedan čovjek, dok su druga trojica bila na kraju kolone, i svi su bili naoružani. Svjesno i odgovorno izjavljujem da među tim naoružanim ljudima nije bio Jadranko Palija”, rekao je Stojinović tokom direktnog ispitivanja.

Državno tužilaštvo Paliju tereti da je kao pripadnik Šeste krajiške brigade VRS-a učestvovao u ubistvima civila prilikom napada na selo Begići u maju 1992. te u silovanju ženske osobe u Sanskom Mostu u ljeto iste godine.

“Njihovo odvođenje sam posmatrao sa nekih 70 metara i jasno sam vidio da Palija nije bio s njima. On je jako fin i zgodan momak, sjećam se da se češljao na razdjeljak. Bio je u SMB uniformi, kao i sva vojska što je dolazila sa ratišta iz Hrvatske”, rekao je Stojinović.

Tokom ispitivanja svjedok Stojinović je istakao da su se pozivima na mobilizaciju odazivali samo Srbi, te da su na lokalnom radiju tokom maja 1992. godine dobivali obavijesti “da naoružano stanovništvo preda oružje, ali ti pozivi nisu bili upućeni Srbima”.

Na pitanje tužiteljice Džemile Begović da li zna za šta se tereti Palija, svjedok Stojinović je odgovorio da je saznao od advokata Ranka Dakića, koji mu je “pročitao optužnicu”.

Nedeljko Kondić, drugi svjedok Odbrane, istakao je da je Paliju upoznao 1993. godine, te da ga je viđao na punktu u Pobriježju, gdje je bio “na ispomoći civilnoj policiji”.

“Na punktu sam ga viđao skoro svaki dan. Imao je automatsku pušku i pištolj, kao i svaki vojni policajac. On je svoju dužnost obavljao normalno i nije mogao preuzimati ništa mimo civilne policije. Nisam čuo da je on nešto loše učinio i da je nekog maltretirao”, rekao je Kondić.

U optužnici stoji da je Palija od 1993. do oktobra 1995. godine, kao vojni policajac, učestvovao u zlostavljanju, zastrašivanju i premlaćivanju civila sa područja Sanskog Mosta, te u kontroli civila koji su prolazili kontrolni punkt u Pobriježju i odvođenju u zatočeničke objekte.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok Kondić je istakao da su samo vojno sposobni Srbi bili angažovani u vojsci i policiji, te da pripadnici Vojne policije nisu privodili i hapsili civile.

Nastavak suđenja je zakazan za srijedu, 14. novembar 2007. godine.