Članak

Glavaš: Istraga u toku

27. Septembra 2007.00:00
Prije više od godinu dana Milenko Glavaš je uhapšen, a neposredno nakon toga oslobođen, ali je istraga protiv njega nastavljena.

This post is also available in: English

Kako Justice Report saznaje, istraga protiv Milenka Glavaša, koji je uhapšen pa pušten 2006. godine, još uvijek se vodi.

Prema navodima iz Tužilaštva, u toku je prevod dokumenata koji su dobijeni iz Njemačke. Također saznajemo da su ključni svjedoci za ovaj predmet van granica BiH.

Milenko Glavaš, bivši pripadnik II bataljona 22. lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, uhapšen je u augustu 2006. godine po nalogu Državnog tužilaštva, koje ga sumnjiči za ratne zločine počinjene na području Kotor-Varoši.

Glavaš je uhapšen na teritoriji BiH po potjernici koju je izdao njemački Interpol, gdje se protiv njega također vodi istraga ali po drugim navodima. Njemačka je tražila i njegovo izručenje, ali takva odluka nije donijeta jer osumnjičeni posjeduje državljanstvo BiH.

Odlukom Odjela za ratne zločine Suda BiH, u novembru prošle godine Glavaš je pušten iz pritvora. Tužilaštvo nije tražilo da mu se odrede mjere koje bi omogućile kontrolu njegovog kretanja.

Povezani članci

This post is also available in: English