Članak

Božić i ostali: Spremnost za ubijanje

30. Augusta 2007.00:00
Zaštićeni svjedok PW2 potvrdio je da je vidio Božića i Blagojevića spremne da pucaju na pet ili šest zatvorenih Bošnjaka koje su iz škole u Bratuncu na silu izvukli nepoznati vojnici.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok PW2, na suđenju Zdravku Božiću i ostalim optuženim za ratni zločin protiv čovječnosti, govorio je o dešavanjima u školi “Vuk Karadžić” u Bratuncu, u koju su nakon pada Srebrenice, u julu 1995. godine, bili zatvoreni muškarci Bošnjaci.

Zaštićeni svjedok se pojavio na suđenju Zdravku Božiću, Mladenu Blagojeviću, Željku Zariću i Zoranu Živanoviću, optuženima za zločine počinjene u zgradi bratunačke škole u noći između 13. i 14. jula 1995. godine.

Prema optužnici, Božić i ostali se, kao pripadnici Vojne policije Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske, terete da su planirali, naređivali, poticali, izvršavali, pomagali i potpomagali zločine protiv čovječnosti, te ubistva, prisilno premještanje i zatvaranje ljudi.

Svjedok PW2 je inače ratni kolega optuženih i rekao je da ih dobro poznaje jer su bili u istoj jedinici od 1994. godine.

PW2 je govorio o dešavanjima u noći između 13. i 14. jula 1995.

“Pet ili šest Bošnjaka je izgurano iz škole ‘Vuk Karadžić’ u Bratuncu od strane uniformisanih vojnika koje ne poznajem”, kazao je svjedok PW2.

Pred školom se nalazila druga grupa vojnika, “koji su imali uperene puške u tih pet ili šest Bošnjaka”, a među njima su bili i optuženi Božić i Blagojević, rekao je svjedok.

“Čuo sam jedan pucanj i vidio kako jedan od tih ljudi pada na zemlju… Okrenuo sam glavu i otišao”, kazao je svjedok PW2, dodavši da “nije vidio ko je ubio te ljude”.

“Prije pucanja čuo sam psovke: ‘Majku vam balijsku! Vi ćete da bježite…’, a i jauke”, rekao je svjedok PW2.

Na pitanje Blagojevića zašto svjedok izdvaja samo njih dvojicu i da li je u pitanju činjenica da su oni poslije ratnih dešavanja bili u Americi, PW2 je kazao da se to nikako ne može dovesti u vezu.

Blagojević i Božić su iz Amerike deportovani 2006. godine, i od tada se nalaze u pritvoru Suda BiH.

Nakon pada Srebrenice, svi pripadnici Vojne policije Bratunačke brigade – pojasnio je svjedok – bili su na osiguranju autobusa u kojima su bili zarobljeni Bošnjaci, jer se moglo desiti “da Bošnjaci napadnu nekoga ili da njih neko napadne”.

Dan poslije incidenta ispred škole u Bratuncu, svjedok PW2 je otišao kući i zaspao, tako da nije vidio što se dogodilo s autobusima i zatvorenim Bošnjacima. Jedino što je vidio kada se probudio bili su “radni vodovi koji su skupljali leševe i stavljali ih u kamion”.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. septembar 2007. godine.

This post is also available in: English