Članak

Jednomjesečni pritvor osumnjičenima za zločin u Bratuncu

24. Maja 2007.00:00
Sud BiH je izrekao mjeru pritvora dvojici osumnjičenih, a Tužilaštvu naredbu da u roku od mjesec dana okonča istragu.

This post is also available in: English

Sud Bosne i Hercegovine, Odjel za ratne zločine, odredio je jednomjesečni pritvor za Mirka Todorovića i Miloša Radića. Sutkinja za prethodno saslušanje Shireen Avis Fisher je obrazložila odluku time da postoji osnovane sumnja da su obojica počinili zločin protiv čovječnosti na području općine Bratunac 1992. godine.

Fisher je kazala da je njena odluka o pritvoru “na granici”, dodavši da “Sud ne smatra da postoji dovoljno argumenata da osumnjičeni predstavljaju prijetnju za sigurnost građana”.

“Nema dokaza da su osumnjičeni prijetili svjedocima, ali postoji rizik da bi se to moglo desiti”, istakla je sutkinja izričući naredbu Tužilaštvu da u roku od 30 dana okonča istragu.

Tužilac Ibro Bulić je rekao da su identifikovani svjedoci koji su prepoznali osumnjičene “kao pripadnike grupe koja je lišila slobode određeni broj civila Bošnjaka iz Bratunca”. Rečeno je da su civili o kojima je riječ strijeljani nakon što su opljačkani i pretučeni.

U toku istrage Tužilaštvo je kontaktiralo osam svjedoka, među kojima su i “Srbi koji su bili neposredni očevici zločina u Bratuncu”, rekao je Bulić.

“Svjedoci zbog straha odbijaju svjedočiti. Ako bi ovi osumnjičeni bili slobodni, strah svjedoka bi se još povećao”, istakao je Bulić.

Kao dodatni razlog za određenje pritvora, Bulić je istakao da je u toku istraga “saučesnika u ovom zločinu”, te da bi im osumnjičeni mogli “pomoći da izbjegnu procesuiranje”.

Tužilac nije precizirao o kojem broju osumnjičenih saučesnika se radi.

Stanko Petrović, kojeg je Sud odredio za branioca Milošu Radiću, prigovorio je na “uopštenost” opisa radnji za koje se sumnjiči njegov branjenik.

“Nije mi jasno koje su to radnje koje se stavljaju mom branjeniku na teret. Sama činjenica da je neko bio na mjestu zločina, ne mora značiti da ga je i počinio”, zaključio je Petrović.

Mirka Todorovića i Miloša Radića pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su, po nalogu Tužilaštva, u Bratuncu 23. maja ove godine.

Povezani članci

This post is also available in: English